Cifre, întrebări și supoziții

Cifrele

 1. La alegerile prezidențiale din 2014, prezența la vot a fost de 52% în primul tur și ~62% în turul al doilea (după mediatizarea, pe diverse canale media, a haosului de la urnele de vot din diaspora, din primul tur).
 2. La alegerile parlamentare (legislative) din 2012, prezența la vot a fost de 41,72%
 3. (Televiziunile spun că) ieri seară au ieșit 25.000 de oameni în stradă, în București iar astăzi, 35.000 (70.000 la nivelul țării) – un calcul matematic ne spune că undeva la 3% (azi) din populația Bucureștiului, respectiv 0,3% din cea a României a ieșit în stradă.
 4. Avem 588 de parlamentari, cei mai mulți (raportat la totalul populației) din Europa (dacă nu chiar din lume). Aceiași parlamentari au propus măriri de salarii în vara acestui an, la care s-ar adăuga și „pensiile speciale”

Întrebările + supozițiile

 1. Dacă se ajunge în scurt timp la alegeri parlamentare anticipate, așa cum cere strada, care va fi procentul prezenței la vot? Bănuiala mea este că vreo 60%
 2. Dacă nu se ajunge la alegeri anticipate, care va fi procentul de prezență, în 2016? Aș zice că vreo 45%…
 3. Doar după ce au murit niște oameni am realizat cât de corupt este „sistemul”?
 4. De ce a demisionat Viorel așa de repede? Nu cumva se pregătește ceva „în culise”…?
 5. Va avea Johannis curajul să propună un candidat pe care majoritatea parlamentară să-l refuze de 2 ori și, astfel, să forțeze dizolvarea parlamentului?
 6. Dacă vor avea loc alegeri anticipate, pe cine alegem? Înțeleg (de la știri) că „strada” vrea restructurarea completă a clasei politice.
 7. Președintele ANPC, Marius Dunca, singurul om care (din punctul meu de vedere) a avut grijă ca instituția să-și facă treaba (pe mine, unul, m-a convins atât de tare încât am înregistrat o plângere și, spre surprinderea mea, a și fost luată în seamă), a fost demis de Viorel. Să fie el cel mai vinovat pentru cele întâmplate sau este doar „vinovatul de serviciu”?
 8. Să zicem că se restructurează „sistemul”. Asta înseamnă că, de anul viitor (ca să nu zic de mâine), n-o să se mai dea șpăgi pe la instituțiile și/sau funcționarii statului sau medici? De anul viitor, n-o să mai vedem coji de semințe scuipate pe jos sau excremente de câine pe trotuare? Considerați-mă cinic, dar eu unul nu cred că vecina de la etajul 1 va avea bunul simț să-și scoată câinele afară și să nu-l mai lase să-și facă nevoile pe casa scării. De anul viitor nu vor mai sta polițiștii cu radare la „ciupeală”, ci vor aborda tactica prevenției, așa cum se face în țările civilizate? De anul viitor, primăriile și consiliile locale vor opri finanțarea entităților private (cluburi de fotbal, în special, dar nu numai), ci vor direcționa banii spre infrastructură (motorul de creștere al unei economii emergente) sau dotarea tuturor locuințelor cu băi + apă curentă? De anul viitor, țărani cu BMW si Audi vor învăța să semnalizeze când schimbă banda sau direcția în trafic și nu vor mai da „flash-uri” pe autostradă, ca să le faci loc? Dați-mi voie să am dubii.

N-aș vrea să fiu înțeles greșit – sunt complet în favoarea unor astfel de manifestări, am participat la ele, le-am încurajat, însă cred că schimbarea începe cu noi, cei „de jos” și nu ar trebui să aibă loc doar seara, la proteste, ci în viața de zi cu zi.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s