O nouă mineriadă…?

Nu pot să nu-mi pun această întrebare din câteva motive. Ce am văzut azi îmi aduce aminte de scenele pe care le-am văzut la televizor în documentarele despre mineriade. Atunci, minerii au fost aduși de Ion Iliescu. Acum, lucrurile stau puțin altfel. Scenariul este același, actorii se schimbă: Ion Iliescu a devenit Traian Băsescu (indirect, prin cei cărora le-a ordonat), minerii au devenit huligani.

Așadar:

1. Televiziunile știau încă de la ora amiezii că în protestele din Piața Universității vor veni și animalele violente, cunoscute sub numele de „ultrași”. De ce jandarmeria nu a știut aceste lucruri? Este normal ca o televiziune să aibă informații pe care jandarmeria (ministerul de interne) să nu le aibă?

2. CINE i-a chemat pe acești nenorociți la proteste? Sunt convinși că nu a venit din proprie inițiativă. Să fi fost cumva mituiți anumiți lideri de grupuri infracționale (fie că sunt galerii ale echipelor de fotbal, fie că sunt altele) pentru a sădi sămânța de scandal?

3. Când acești ratați au început să arunce cu diverse obiecte, se vedea la televizor cum mulțimea pașnică s-a delimitat de ei. Minute în șir animalele au aruncat cu obiecte – erau atât de greu ca jandarmii (în număr mult mai mare decât animalele) să-i înconjoare și să-i izoleze?

4. Când, într-un final, au reușit să gonească animalele din Piața Universității, aceștia s-au grupat toți în Piața Unirii și au stat multă vreme acolo. Era atât de greu ca jandarmii să se organizeze în grupuri și să-i înconjoare din toate părțile? Escurarul din Piața Unirii este un spațiu deschis și ar fi fost ușor să-i prindă pe toți.

5. De ce nu li s-a dat voie studenților să meargă în Piața Universității? De ce jandarmii au făcut barieră în fața lor, în loc să își ajute colegii din Piața Unirii? Erau prea pașnici studenții și ar fi făcut notă discordantă cu animalele?

6. De ce, chiar și în această situație scăpată de sub control, nici președintele nici premierul nu au ieșit în public pentru a încerca să calmeze spiritele?!!! Cumva așteaptă (au grijă, de fapt) ca lucrurile să degenereze mai tare, pentru a decreta stare de urgență?

Senzația mea este că cineva a chemat intenționat acești huligani, pentru a decredibiliza protestele din Piața Universității, iar jandarmii sunt dezinformați și folosiți ca simpli pioni.

Cum îmi spunea o persoană care a fost prinsă în revoltele din timpul Mineriadei din 1990, „Diversiunea a început!”

Advertisements
This entry was posted in de-ale mele..., oameni, viața de zi cu zi and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s