Unul din cele mai bune filme pe care le-ai văzut vreodată

Deși este ora 2:34 în momentul în care mă apuc de scris articolul de față, îmi dau seama că fac un lucru bun. 🙂

Spun asta fiindcă sunt pe cale de a vă recomanda un film… pentru care nu s-au inventat adjective în vocabularul vreunei limbi. A ținut 2 ore, dar mi-aș fi dorit să mai țină cel puțin 2.

Un film istoric, un film dramatic, psihologic, chiar și de iubire… mai ales iubirea de oameni. Dar cea mai importantă și cu cel mai mare impact este tema filmului: libertatea. O libertate pe care 5 oameni (pornesc 6, dar unul se oprește la granița cu Mongolia) o caută timp de mai mult de 1 an, mergând pe jos 6500 de kilometri. Toți sunt „chiaburi”, dușmani ai sistemului comunist (acțiunea începe în 1940), care reușesc să scape dintr-un gulag siberian și, în pofida tuturor condițiilor potrivnice, reușesc să scape din pădurea siberiană. Un film de duzină s-ar fi sfârșit în acest punct. Acesta, însă, își continuă povestea prin deșertul mongol Gobi, Tibet și se încheie în India.

Este absolut impresionant impactul spiritual pe care ți-l produce filmul prin puterea voinței, solidaritatea dusă la limită, simplitatea personajelor (nu există o „vedetă” în acest film, actorii s-au dedicat în întregime artei), dar și altele. Dacă ți-a plăcut „Lista lui Schindler”, n-are cum să nu-ți placă și acesta.

Mi-aș dori să se realizeze mai multe filme cu teme asemănătoare, pentru ca noi, generația mai tânără, să știm și, mai ales, să ținem minte că au existat oameni care s-au sacrificat pentru ca lumea întreaga să nu vorbească azi nici germana, nici rusa și să trăiască în libertate. Mi-aș dori și ca cei care guvernează statele să țină cont de aceste lucruri și să nu ne mai îngrădească libertățile.

Foarte bine gândită una din replicile din final, când un soldat indian le cere „turiștilor” pașapoarte, iar aceștia râd. Până la Primul Război Mondial nu au existat pașapoarte. Azi, ele există și considerăm a fi firesc și chiar util să existe. Prea puțini își dau seama că acesta este, de fapt, un act de xenofobie.

Filmul se numește (foarte sugestiv, aș zice) „The Way Back”. Mai jos trailer-ul, deși cuprinde prea puțin din povestea filmului. Sper că v-am făcut curioși și vă aștept cu nerăbdare opiniile „la cald”.

Advertisements
This entry was posted in de-ale mele... and tagged . Bookmark the permalink.

9 Responses to Unul din cele mai bune filme pe care le-ai văzut vreodată

 1. Borodi Alina-Marinela says:

  Interesant… totusi, fain trailer ul 🙂 sper sa l vad cat mai curand ! Lucruri interesante, pe aici, pe situl tau. Numai Bine !

 2. Vladi Martinus says:

  Multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca iti place trailer-ul. Sper sa-ti placa si filmul la fel de mult.
  O mica precizare: este blog, nu site – pe un site nu ai fi avut posibilitatea de a intra in contact direct cu “proprietarul”. 🙂

 3. Olimpicu says:

  Blog, site, tot aia e…

 4. Vladi Martinus says:

  pentru necunoscatori, da

 5. Alex says:

  M-ai facut curioasa.
  Important de mentionat este faptul ca avem un actor roman care joaca in acest film, deci felicitari Dragos Bucur. O sa revin cu o parere imediat ce il vad, insa pare foarte interesant…

 6. Vladi Martinus says:

  Alex,
  Recunosc ca nu am bagat de seama ca era Dragos Bucur. Asta inseamna ca a facut un rol bun, in ton cu restul actorilor (Colin Farrel; imi place cel mai mult cum joaca). 🙂 Bravo lui si sper sa-ti placa filmul. Astept parerea ta dupa ce-l vezi

 7. Maria says:

  Foarte interesant.

 8. Vladi Martinus says:

  cam cat de interesant?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s