CM de fotbal 2010 – concluziile unui non-specialist

 1. Europenii au arătat că pot juca spectaculos; sud-americanii au reconfirmat (dacă mai era nevoie) că nu pot/nu vor să joace organizat.
 2. Oricât de mult haz s-a făcut pe seama lor, eu aș interzice vuvuzelele pe stadion. Este deranjant atât pentru jucători, cât și pentru (tele)spectatori. Am fost enervat la culme că, în loc să aud strigăte de încurajare sau cântece ale galeriilor, eram agasat în permanența de un zumzet ca cel produs de un roi uriaș de albine. Nu m-ar mira să fie publicat în scurt timp un studiu care să arate că randamentul sportivilor suferă/a suferit datorită zgomotolui produs de vuvuzele. 🙂
 3. Nu a fost mondialul celor care au jucat spectaculos și eficient (vezi Germania, de exemplu), ci al celor care au știut să joace în echipă (desigur, Spania).
 4. Acesta a fost un mondial al non-vedetelor. Am mari dubii că multă lume se aștepta ca Sneijder, Villa, Mueller sau Forlan să se numere printre golgetter-i. Dacă ar fi să luăm personajele prezente în campania unei cunoscute companii de băuturi răcoritoare (știm noi care), am vedea că niciunul din fotbaliștii care promovează marca nu a ieșit în evidență cu ceva (cu excepția lui Messi, care a dat câteva pase de gol, însă evoluția sa per ansamblu rămâne una sub așteptări)
 5. Arbitrajul la nivel mondial este la pământ. Vor mai trece ani buni până să vedem un nou Pierluigi Colina. Unde mai pui că cei buni (uzbekul Bussaka, pe care eu unul l-aș fi văzut arbitrând finala) sunt scoși țapi ispășitori pntru gafele altora.
 6. FIFA are niște sponsori tare generoși. 🙂 Dacă ne uităm la sumele acordate echipelor ca premii și le comparăm cu încasările din vânzarea biletelor (nu vă lăsați păcăliți de audiențele meciurilor- erau mulți spectatori „de umplutură”, care au achiziționat bilete la prețuri de nimic sau chiar au intrat gratuit- cel puțin, așa spunea Gazeta Sporturilor într-un articol) cred cu tărie că vom vedea o discrepanță destul de mare.
Advertisements
This entry was posted in sport and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to CM de fotbal 2010 – concluziile unui non-specialist

 1. ketherius says:

  2. Fotbalul este sport de contact, nu sport de tabla (sah). Mie personal mi-a placut zumzetul de pe stadion – a fost mult mai placut decat unele scandari 😉

  4. Poate in Romania Forlan e necunoscut, dar colegii mexicani mi-au zis din prima zi sa il urmaresc, ca este un jucator de valoare.

  5. In arbitraj au fost gafe majore, dar explicabile prin pozitia arbitrilor fata de jucatori. Cel putin nu am vazut decizii gresite luate pe fata, pentru a dezavantaja o echipa. Pe scurt, e fost mediocru, nu chiar la pamant.

  Nu te asteptai sa fiu intru totul de acord, nu? 😀

 2. Vladi Martinus says:

  Era culmea sa fii intru totul de acord. 🙂
  2. Stiam de arte martiale, kickboxing si alte cateva ca sunt sporturi de contact… fotbalul nu se numara printre ele. 😉 Si chiar daca nu este sah, implica si multa strategie- uita-te la ce a reusit sa faca Mourinho cu o echipa de anti-vedete/no-names…
  4. Am impresia ca devii putin cam arogant cu “Poate in Romania”- s-a auzit de Forlan, eu il stiu de multa vreme, inca de pe la inceputurile sale la Atletico Madrid. El era doar un exmeplu. Pe langa asta, una este sa fii un jucator bun (sa te urmareasca cineva), si alta este sa fii golgetter. Si ALTA este sa fii vedeta (spuneam la punctul 4 ca a fost mondialul ne-vedetelor)
  5. Mi se pare mie sau este o oarecare contradictie in termeni intre “gafe majore” si “explicabile”…? 😛 Gafele majore se numesc asa tocmai fiindca sunt impardonabile. Nu poti avea o asemenea prestatie intr-o finala de CM, cum a avut Webb. Nu au luat decizii gresite pentru a dezavantaja o echipa… ar fi fost chiar culmea (!) sa se intample asa ceva la campionatul mondial de fotbal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s