Avem o economie… ce facem cu ea?

De fapt, avem un deficit bugetar. Ce facem cu el?

Varianta 1: Creștem TVA până la 25% și cota unică la 20%. Ne dăm seama că într-un timp foarte scurt jumătate din economia de „la suprafață” ar intra în subteran, iar consumul ar scădea drastic. Renunțăm la idee.

Varianta 2: Scădem pensiile cu 15% și salariile bugetarilor, cu 25%- atenție mare, însă! Nu încadrăm aici bugetarii cu cele mai mari salarii: demnitari, magistrați, armata și poliția (doar nu vrem să stricăm relațiile de prietenie cu „serviciile”). La scurt timp, aceștia organizează miting-uri și amenință cu greva generală. Hopa! Stai, că nu merge nici așa… Încercăm…

Varianta 3: Impozităm tot ce se poate: bonuri de masă, dobânzi la depozite bancare, căștiguri din investiții de portofoliu (acțiuni și obligațiuni) etc. și tăiem aproape cu totul contribuția la pilonul II de pensii private (pe care, oricum, am tergiversat-o prea mult fiindcă ne era frică să facem o trecere directă, cum a făcut Chile)- ce mai contează că riscăm să băgăm în faliment peste 50% dintre fondurile de pensii private prezente la noi în țară?! Pare a fi cea mai la îndemâna soluție- mediul privat oricum nu va ieși în stradă, iar alegătorii din rândul acestora reprezintă undeva sub 25% (n.b. observații proprii) din totalul celor care merg la vot. Vorbim cu FMI, le spunem de planul nostru „măreț” și așteptăm să „înghită gogoașa”.

Ei bine, din păcate FMI nu prea înghite astfel de „gogoși” și forțează guvernul să crească TVA-ul și cota unică de impozitare (cea mai mare iubire a lui FMI sunt taxele și impozitele- dar, schhhh…. nu mai spuneți nimănui), pentru a fi siguri că, într-adevăr, deficitul bugetar va fi acoperit de undeva.

Din păcate, nici FMI, nici statul român nu vor să țină cont de un principiu de bază din microeconomie: este mai eficientă impozitarea într-un procent mai mic, dar asupra unei baze mai mari, decât impozitarea unei baze mai reduse, într-un procent mai mare. Este ca la magazin: ca patron/director/manager ai mari șanse ca încasările sa-ți crească dacă reduci prețul produsului care se vinde slab (din considerente ce țin strict de preț), pentru că el se va vinde în cantități mai mari și, astfel, pierderea din prețul unitar va fi mai mult decât acoperită de cantitățile mai mari din produsul vândut. Unde mai pui că omul. de când lumea, fuge cât poate de impozite. Iar românii sunt recunoscuți pentru ingeniozitatea de care dau dovadă când vine vorba de astfel de „sporturi”. Era să uit- o cotă unică de impozitare mai mică ar atrage și investitori străini, care ar crea locuri de muncă (chiar și pentru bugetari disponibilizați!)

Mai avem o variantă fezabilă (nu și din punctul de vedere al guvernanților, evident): statul își vinde participațiile deținute la toate companiile și obține, astfel, în jur de 15 miliarde euro, dacă ar fi să ne luăm după spusele lui Dinu Patriciu (informație recepționată via Olimpicu). Să zicem că poate exagerează (deși, sincer să fiu, nu îi stă în fire, când vine vorba de subiecte economice) și veniturile ar fi undeva pe la 10-12 miliarde euro. Ei bine, cu 10 miliarde euro, statul poate plăti înapoi banii primiți până acum de la FMI+Comisia Europeană (prima tranșă)- doar nu vă imaginați că împrumutul „se va plăti de la sine”, cineva (a se citi „contribuabilii”) trebuie să-l returneze-, acoperă o parte din deficitul bugetar, iar restul ar fi acoperit din banii obținuți sub formă de impozite de la noii proprietari ai companiilor. Unde mai pui că statul (de fapt, noi, contribuabilii umili) nu ar mai fi nevoit să suporte pierderi de sute de milioane (poate chiar miliarde, nu am date concrete) de euro anual ale acestor companii (CFR este exemplul-etalon, dacă îmi permiteți exprimarea, cu 260 milioane lei în 2008 și 250 milioane în 2009), ai căror angajați mai și beneficiază de diverse sporuri, ca răsplată pentru performanțele lor „deosebite”.

Cum să privatizăm companiile de stat? Cum să vindem toate participațiile statului la companiile din România?? Ești nebun???!!!! Noi cu ce mai dăm „țepe”/„tunuri”, cu cine mai facem șmenuri? De unde să mai furăm noi? Cu ce mai facem noi licitații aranjate? De la privat nu avem cum să furăm, decât prin impozite. Și ăștia se prind, că nu-s așa fraieri precum ne place nouă să credem. Și Tolontan ăla, în loc să-și vadă de gazeta lui, își tot bagă nasul unde nu-i fierbe oala (sic).

Pur și simplu nu mai am cuvinte pentru a exprima greața pe care mi-o provocați voi, cei desmenați să conducă această țară (miniștri și premier). Sunteți o gașcă de golani, șmecherași ordinari. Pentru că cineva îmi spunea că este bine să ai țeluri cât mai înalte în viață, trăiesc și eu cu speranța că, într-o bună zi veți ajunge la pușcărie, toți aceia care vă regăsiți în penultimul paragraf al articolului de față. Restul, angajați în companii private, pe post de femeie de serviciu, deși nu aveți competența necesară nici măcar pentru acest post.

Advertisements
This entry was posted in economie, politică, viața de zi cu zi and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Avem o economie… ce facem cu ea?

 1. Foarte bun articolul mi s-a parut domnu’ Martinus.
  Ar fi interesant de a extrapola acest articol si a pune o altfel de intrebare. Ma refer bineinteles la ultima parte a articoului ( cunostintele mele in domeniul economiei sunt foarte limitate si in cel mai bunj caz speculative). Ca sa o iau de la inceput, acum o generatie sau doua, Europa Occidentala constituia un ideal social (si moral) pentru noi si alte tari din Estul Europei . Ascultand Europa Libera si BBC antagonismul era foarte clar , nu exista nici o indoiala ca de fapt capitalismul era, in subcontientul colectiv, singurul sistem viabil. Douazeci si ceva de ani mai tarziu traim intro lume unde:
  1) Directorii bancilor care au fost ( in mare parte ) responsabile pentru ‘criza’ economica pe care o traim isi ofera un bonus de pensionare de 50- 60 de milioane de euro inainte de a parasi banca salvata de la faliment prin banii contribuabililor;
  2) Singurul judecator care a avut curajul sa aresteze si sa deschida un proces impotriva unui fost dictator sud american este demis din functie atunci cand incearca sa clarifice crimele comise in timpul guvernului Franco pe baza faptului ca asa zis exista o lege de amnistie din 1977 care ‘pardona’ ororile trecutului; ( by the way – Garzon go get them all !)
  3) Senatul italian e pe cale sa voteze o lege prin care se autorizeaza incarcelarea ziaristilor si a reporterilor care fac publica interceptarea unei conversatii din cadrul unei anchete juridice , bineinteles lege ‘impinsa’ de catre cel care a avut grija sa se ‘imunizeze’ in prealabil.

  Cred ca putem fi de acord deci ca lucrurile nu mai stauu la fel in ziua de azi si Europa Occidentala nu mai reprezinta idealul unei societati perfecte.
  Am ajuns la un asemenea stadiu de comfort sau egocentrism incat nu ne mai intereseaza cine ne guverneaza? Va deveni internetul o alternativa la prostituirea presei care pare mai preocupata de a sti cat costa o casa in Trafalgar Square sau cati copii a infiat Angelina decat de a ne tine la curent cu starea lucrurilor ? Scriitorii ‘angajati’ sunt o specie deja apusa? Economia de piata a avut grija sa darame de pe piedestalurile lor ideologiile care au marcat secolele trecute si nu a reusit inca sa puna altceva in locul lor ( poate nici nu e treaba ei). Doar ca intre timp, bling bling- ul din videoclipurile lui Snoop Dogg si 50 Cent, au trecut de la fenomene audiovizuale izolate la a reprezenta idealul unei generatii intregi. Si in timp ce noi visam la Rolex-uri de aur si cantam ‘hey shorty’ suntem exact acolo unde vor altii sa fim.

 2. ketherius says:

  Nu sunt calificat sa imi dau cu parerea in probleme economice, dar am gasit asta:

  “When the Master governs, the people
  are hardly aware that he exists.
  Next best is a leader who is loved.
  Next, one who is feared.
  The worst is one who is despised.

  If you don’t trust the people,
  you make them untrustworthy.”

  […]

  “The more prohibitions you have,
  the less virtuous people will be.
  The more weapons you have,
  the less secure people will be.
  The more subsidies you have,
  the less self-reliant people will be.”

 3. Vladi Martinus says:

  @scumpul meu frate/cristian martinus
  Multumesc pentru aprecieri, sunt cu atat mai frumoase cu cat vin din partea fratelui meu mai mare.:)
  Referitor la ce spui tu,
  1. Cred ca am mai spus-o, fiecare a interpretat capitalismul cum a vrut- unii au ales sa profite de economia de piata pentru a-si crea lor insisi cat mai multa bogatie, de multe ori prin mijloace “necurate”. Voi reveni la acest aspect pe finalul comentariului.
  2. Nu stiam despre cazul Garzon-Franco pana nu ai lasat comentariul, an citit acum pe scurt ce s-a intamplat. Trebuie sa recunosc ca depaseste cu mult capacitatea mea de a intelege aceste aspecte. Este ca si cum ai zice ca Slobodan Milosevic nu poate fi acuzat de crime, pentru ca exista o amnistie. Nu-mi dau seama cum poti “pardona greselile trecutului”… In orice caz, asta nu mai tine de Capitalism, ci de cultura unui popor si de anumite elemente de natura etica.
  3. In Italia, Berlusconi devine incet-incet noul Mussolini, din cate oberv eu-face ce vrea el. Ma tot intreb cum se face ca lumea totusi il voteaza… Totusi, reactiile la nivel social sunt prea slabe ca sa se schimbe ceva, am impresia.
  In fine, ca sa raspund si finalului de comentariu ce iti apartine, o sa reiau punctul 1 din replica mea de fata.
  Acum (mai multe de) 20 de ani oamenii au ales capitalismul din considerente economice. Si, economic, vorbind, este cel mai bun sistem pana in momentul de fata. Nu cred ca vreunul din adevaratii sustinatori ai acestui model economic sau fondatorii sai au sustinut vreun moment ca ar fi perfect. Trebuie sa tinem cont, insa de 2 lucruri majore pe care acesta le ofera omului: 1. DREPTUL DE PROPRIETATE; 2. EGALITATEA SANSELOR (nu egalitatea oamenilor- aia sustinea comunismul ca ofera, dar stim cu totii ca oamenii nu au cum sa fie egali, iar daca toti am fi egali, nu am mai vorbi de evolutie).
  Din pacate, dupa cum spuneam si mai sus, unii au ales sa ia partile negative ale capitalismului si sa se foloseasca de ele. Altii au ales sa fie etici si au incercat sa creeze bogatie nu doar pentru ei, ci si pentru cei din jur.
  Cred ca noul model care ar trebui pus in discutie mai frecvent si mai apasat este etica oamenilor in afaceri. Pentru ca, in momentul in care teoreticienii au gandit acest model economic, au fost sigur ca oamenii se vor folosi la maxim de aspectele sale pozitive si nu vor cauta sa “fenteze” sistemul. Problema este ca standardele morale sunt cele care au scazut foarte mult in ultimul secol. Si cred ca despre ele ar trebui sa se vorbeasca, oamenii sa stie ca, pe termen lung, nu au decat de castigat daca aleg sa fie corecti cu cei din jurul lor. Oamenii trebuie sa inteleaga ca in societate este ca intr-o companie- atat timp cat companiei ii merge bine, fiecarui angajat in parte ii merge bine. Doar ca, pentru a-i merge bine companiei, angajatii trebuie sa “puna osul”.
  Cat despre presa din ziua de azi, am mai spus-o si in alte randuri- pentru a putea supravietui, oamenii din media trebuie sa satisfaca anumite nevoi ale consumatorilor lor. Atat timp cat oamenii cer Snoop Dogg, 50 Cent, pentru ca asta este idealul lor in viata, presa nu va oferi altceva. Pentru ca schimbarea sa aiba loc, ea ar trebui sa porneasca din societatea civila si, mai ales, de la elita intelectuala. Din pacate, membrii acesteia s-au retras incet-incet de pe scena publica, resemnati si nu auzi de ei decat cand ii mai cauta vreun jurnalist pentru interviuri. Ei sunt cei care ar trebui sa coboare in mijlocul oamenilor si sa vorbeasca pe intelesul maselor.

 4. Vladi Martinus says:

  @ketherius
  Sunt foarte bine gandite versurile si chiar imi plac (in special, strofa de pe final). Trebuie sa fi fost vreun liberal cel care le-a gandit. 😀 Poate gasesti si cui apartin…

 5. ketherius says:

  Cartea se numeste “Tao Te Ching” si a fost scrisa de Lao-Tsu pe undeva in jurul anului 100 i.e.n.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tao_Te_Ching

 6. varu' says:

  Salut Cristi.

  Nu ne stim, poate o sa ne si cunoastem odata. Ceea ce vreau eu sa-ti zic, este ca ai un frate de nota 9.
  Privind comentariile, am ramas un pic surprins sa vad ca nu-s la subiect. Ciudat. Adica si ketherius dadea din top. Salul my man 😉
  Mai Vlade, cum Dzeu sa credem ca Romania, cu al sau stat si a sa populatie se va mai trezi din criza economica? 🙂
  O sa ajungem mai rau ca in aia din ’30. O sa ne numaram feliile de mamaliga. 🙂
  Mai, suntem mulllt prea multi, planeta asta, careia ii zicem CASA, MAMA, Pamanat, Terra, cum vrei tu, s-a saturat de noi. Stii ce hobby de rahat am eu. Sa stie toata lumea. Imi place sa ard benzina, sa merg cu masina, sa-ri rup… :p Suntem prea multi, trebuie o schimbare majora in tot ceea ce suntem ca oameni, cei care sunt, si in tehnologie. O sa omoram planeta asta. De ce dracu nu se da drumu; la mototrizarea pe apa? Suntem totusi in secolul 21. Da’ stai, cum sa mergi la mare sa pui o galeata de apa si sa te intorci? BMW, my love, a inventat prin 72 cred, pistonul cu compresie pe apa, si nu, nu era pe abur si nu consuma petrol. ci doar apa dulce sau sarata.
  In fine, acum, in maxim 50 de ani, o sa apara, sper eu mijlocul de locomotie pe baza de antigravitatie. Sa vezi atunci blonde cu matiz rosu cu craci-n sus =)) (Ca sfat, cand vezi o blonda in matiz rosu- fugi de rupi pamantul, pui frana. te opresti, te dai jos si te duci in cea mai apropriata scara de bloc!! Mesajul e FERESTE-TE)
  Suntem in criza economica, ca s-a vrut sa fim. Nu vorbesc doar despre Romania, ci despre umanitate sau ce a mai ramas din ea.
  O sa iesim din criza, mai e putin, so cheer up.
  ketherius, cred ca china man ala, a scris pentru generatia US de azi 🙂
  A, Vlad, da’ las, ca vb in privat.
  Cristi, ramana poate la o bere in piata mica 🙂

 7. Theutzu1010 says:

  Buna!
  Ma bag si eu in seama pe aici.. spuneai ca opinia unuia conteaza mai mult decat 50 de vizitatori….

  Legat de variantele economiei [:|]

  varianta1: cresterea tva, cota unica
  La scurt timp dupa implementare se fac rost de bani, dupa .. ori creste economia subterana, ori dau falimet firmele… deci iar scad veniturile, si o luam de la capat. Ba mai mult, BNR nu isi mai atinge tinta de inflatie, se depreciaza leul…

  varianta2: sa lovim intr-o parte din bugetari
  Facem rost de bani, si nu trebuie sa ne facem griji pentru anul viitor (tare cred ca reducerea asta o sa ramana valabila). Daca s-ar admite o limita sub care sa nu se impoziteze (gen toate veniturile sub 1000lei sa fie scutite), ar fi ok dupa mine. Pana la urma sectorul bugetar nu este foarte competitiv…. iar amploarea posibilei greve ar scadea semnificativ [:D]

  varianta3:
  Daca impozitam tot ce se poate.. mediul privat nu iese in strada pentru ca probabil moare in casa

  varianta4:
  sa privatizam? Vezi tu, aici e cu dus si intors. cine iti mai cumpara tie AVIOANE SA CRAIOVA, care are datorii de 9 milarde lei? Cine ne ia Compania Nationala a Hilei? si multe altele care sunt depasite ca performanta? Nu zic ca nu exista si companii de stat care aduc profituri (Antibiotice Iasi are profituri si pe criza..) Dar luam bani pe ele, si pe viitor, ce mai vindem?

  Problema asta cu soldul bugetar, vine din anii trecuti, cand in perioada de crestere economica, noi aveam deficit !! Acum,in recesiune, ar fi trebuit sa se relaxeze impozitarea… dar nu prea avem de unde.. Deci, orice decizie se va lua, nu e de bine, dar ideea e sa produca cat mai puin rau.

 8. Vladi Martinus says:

  Salut, theutzu
  Da, conteaza parerea ta. O sa incerc sa iti raspund unde sunt chestiuni de adaugat.
  2. Si eu am o vaga senzatie ca aceasta reducere va ramane valabila (este cea mai comoda varianta).
  In ceea ce priveste impozitul forfetar pe venituri, as zice ca nu va face decat sa alimenteze economia subterana- toti angajatorii vor declara salarii sub 1.000 lei, ca sa scape angajatii de impozit. Asta s-a intamplat si pana la implementarea cotei unice.
  4. Nu, nu este decat cu dus. Daca vezi ca nu se vinde nicicum, ii scutesti de plata datoriilor pe noii prorpietari (oricum, taierea de datorii istorice la companiile de stat sunt un “sport traditional” printre guvernantii nostri). Bani se iau, oricum. Dar, citeste pana la capat ce scriam eu- nu este vorba doar de banii din vanzarea companiilor, ci si de impozitele ce le incaseaza statul dupa aceea. Ce mai vindem? Nimic. Nici nu ar trebui ca statul sa vanda ceva- statul nu are ce cauta in economie, in rolul de jucator.
  Desigur ca orice decizie s-ar lua, nu are cum sa fie “bine pentru toata lumea”. Dar, dupa cum spuneam si in articol, s-ar face mult mai mult bine daca s-ar largi baza de impozitare (vanzarea de active ale statului, de care vorbeam mai sus si in articol ar fi o idee buna) si s-ar scadea cuantumul acestuia.

 9. Vladi Martinus says:

  @ Theo (a.k.a. Varu’)
  Nu stiu despre BMW si motorizarea pe apa, dar stiu ca atat timp cat oamenii continua sa cumpere benzina/motorina, nu are nimeni niciun interes sa treaca la acest tip de motorizare.
  Cat despre “criza voita”, cred ca exagerezi putin. Mai lipsea sa spui ca a fost planificata de vreo masonerie. 😀
  O sa iesim din criza cand statele (a se citi “polticienii care conduc statele”) vor intelege ca nu fac altceva decat sa intarzie revenirea din criza prin interventiile lor in economie.
  Unul din urmatoarele articole se va numi “considerente despre criza economica”, in care voi incerca sa scriu mai pe larg despre acest aspect.

 10. ketherius says:

  BMW face/a facut un motor care merge cu hidrogen extras din apa si înmagazinat intr-un “fuel cell” – un fel de structura de tip fagure, care maximizeaza suprafata, ca si plamanii.

 11. un trecător says:

  Apar câteva întrebări:
  Nu este mai bună schimbarea legilor strâmbe sau a oamenilor ineficienți din companiile de stat decât vânzarea, distrugerea sau privatizarea lor ?
  Dacă statul vinde tot, atunci acesta nu va mai avea resurse proprii. Oare această vânzare a resurselor nu înseamnă distrugerea statului ?
  Dacă după privatizare companiile sunt eficiente, atunci de ce acestea nu ar putea fi eficiente și înainte de privatizare ? Nu funcționează tot cu oameni sau după privatizare funcționează cu insecte ?
  O altă situație: exporturi foarte mari -> chipurile, o economie care ‘duduie’, dar defapt, la cetățenii statului poate ajunge aproape de 000.

  “Un mare dictator nu poate face nimic fără o mare susținere. Atunci, cine sunt cei care îl susțin ?”

 12. Vladi Martinus says:

  Salut,

  Tocmai astazi citeam o vorba spusa de un ecnomist intelept, Milton Friedman pe numele sau: “Nobody spends somebody else’s money as carefully as he spends his own. Nobody uses somebody else’s resources as carefully as he uses his own. So if you want efficiency and effectiveness, if you want knowledge to be properly utilized, you have to do it through the means of private property.” Asta, ca sa-ti raspund la prima intrebare. Te rog nu confunda vanzarea cu distrugerea sau privatizarea. Poti fi lucruri diferite, chiar daca privatizarea include o vanzare – este mai mult decat o simpla vanzare: vanzare = Distrigaz-EON (EON este companie tot de stat, deci este impropriu sa spui ca Distrigaz a fost privatizat); privatizare=listarea la bursa a Transelectrica.
  Sa zicem ca statul isi da toate resursele… ce te face pe tine sa crezi ca ar fi un lucru rau? Si ce te face sa crezi ca “distrugerea statului” ar fi ceva rau?
  De ce nu sunt companiile eficiente inainte de privatizare? Ti-am raspuns prin citatul de mai sus. Si nu este doar un citat, chiar asa stau lucrurile in realitate. Incearca sa te pui in situatia ipotetica in care ai de administrat atat bunurile tale, cat si ale altcuiva. Pe care din ele crezi ca le vei administra mai bine?
  Cat despre exporturi, cauzele pentru care la cetateni nu ajunge nimic sunt foarte multe si nu cred ca subiectul merita aici o dezbatere.
  De acord cu citatul dat de tine. Da-mi voie sa spun ca tu esti unul dintre cei care sustin dictatorul, prin a refuza privatizarea economiei – tu ii dai voie sa administreze banii tai (impozit pe venit, taxe sociale, TVA si multe altele) dupa cum considera EL de cuviinta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s