Felicitări, Băsescu, Boc & (in)co

Avem un preșesinte, avem un guvern… Haideți să vedem cât de competent și „curat” este guvernul ales (indirect… sau nu?) de către „El Presidente” care, la rându-i, a fost ales de stimații mei concetățeni.

Orice investitor străin care ia în calcul o investiție în România se uită în primul rând la…. da, ați ghicit! era vorba despre infrastructură. Infrastructura feroviară este ca și inexistentă la noi (trebuie să mulțumim miniștrilor care au gestionat acest portofoliu al transporturilor, printre care și actualul „El Presidente”), iar actualul ministru s-a gândit că este mai eficicient să arunce în „piața șomerilor” alte zeci de mii de oameni- fără a avea în spate o strategie de creștere a productivității-, în loc să privatizeze sistemul feroviar (despre care citeam, acum ceva vreme, că ar putea deține cea mai bună infrastructură de telecomunicații, inclusiv internet, din România, dacă cineva s-ar preocupa de asta), iar oamenii să fie păstrați sau concediați pe criteriul competenței și sistemul să poată fi modernizat.

Așa că ne-a rămas infratructura rutieră. Vă aduceți aminte declarația dată de d-ul Berceanu pe la sfârșitul iernii, în care spunea, sec, că nu sunt bani pentru ca șoselele să fie „peticite” (apropos, ați observat că „peticitul” străzilor a devenit un fel de sport național, în rândul autorităților locale, care se practică multianual ?). Nu pot să uit cum se conducea pe Dealul Negru (între Rm Vâlcea și Pitești) prin luna februarie- am fost în 4 week-end-uri consecutive la Sibiu și am trecut pe acolo cu autocarul sau mașina de fiecare dată- pur și simplu erau gropi care nu puteau fi ocolite pe unele porțiuni, gropi chiar și cu adâncimi de 15-20 cm.

La această infrastructură se uită și investitorii străini și se gândesc că nu își permit ca transporturile de mărfuri să le fie întârziate cu zilele, din cauza acesteia, și atunci aleg state cu mână de lucru ceva mai scumpă, dar cu infrastructură mult mai bună ca a noastră (Ungaria, Slovacia, Polonia, etc.). De curând am citit aici că proiectul de construcție a autostrăzii Comarnic-Brașov a picat. Și asta, în condițiile în care (vă rog să mă corectați dacă greșesc) plata către constructor ar fi început la câțiva ani DUPĂ terminarea autostrăzii; Bechtel (care are în gestiune proiectul autostrăzii Transilvania) a hotărât să se retragă, deoarece nu mai are bani pentru a-și plăti muncitorii, din cauza unor sume de bani (destul de mari) pe care nu le-a primit de la statul român. Felicitări, Radu Berceanu!

Acum aproximativ o lună guvernul își asuma un „scenariu de risc” de creștere economică 0%. Asta, după ce. în 2009 s-au lăudat în repetatea rânduri că 2010 va aduce o crștere economică de cel puțin 2%. FMI le-a tăiat atunci din avânt, estimând o creștere de 1,3%. De curând, însă, FMI (și, mai apoi, ING) și-a revizuit creșterea la 0,8%. Să fie „scenariul de risc” o acoperire pentru ceea ce se știa încă de atunci, sau între timp și-au „băgat mâinile” mai adânc în bugetul de stat? Nu m-ar mira să avem o scădere economică și în acest an…

Ca să vezi, până și BERD (unul din cei mai buni investitori din Europa, dacă mă întrebați pe mine) declară într-un raport că „Pachetul de stimuli de 13 miliarde euro anunțat în februarie 2009 de Guvernul României pentru contracararea efectelor crizei economice a fost <<mai mult imaginat decât real>>, întrucât au fost lansate puține proiecte” (apud articol publicat pe Capital.ro). 13 miliarde euro… asta ar veni undeva la peste 10% din PIB-ul României pe anul 2009 (143 miliarde euro).

Gabriel Sandu, ministrul comunicațiilor declara săptămâna aceasta că „Poşta Română, sub conducerea mea, nu se va privatiza niciodată. Am început modernizarea Poştei. Azi începem acţiunea de rebranduire a Poştei, care este un bun naţional”. Pe lângă acestea, el consideră Poșta Română „un bun național, care ține de siguranța strategică”. Tind să-l cred pe cuvânt (sic) când spune că ține de siguranța strategică, ținând cont că anul acesta Poșta Română a achiziționat faxuri în valoare de aproape 4 milioane lei-aproximativ 5500 lei/fax- (achiziție care, apropos, a fost efectuată în urma unei „licitații publice” (sic) la care a participat o singură companie care, evident, a fost și câștigătorul licitației). Totuși, dacă tot este un bun național, eu , tu, noi de ce nu am fost întrebați dacă suntem de acord cu achiziția acestor faxuri? Sau cetățenii unei națiuni nu fac parte din națiune…? Felicitări, domnule Sandu!

Salariul mediu brut din România a fost de aproximativ 2000 de lei, în luna ianuarie a acestui an. Ei bine, în companiile administrate de Ministerul Economiei, cu excepția a două dintre ele, salariile brute lunare medii se învârt undeva între 3.775 și 6.838 lei. Felicitările mele domnului Adriean Videanu!

Joi, 15 aprilie, Judecătorii Curții Constituționale au hotărât că ANI (Autoritatea Națională pentru Integritate, cea care verifica declarațiile de avere ale demnitarilor) este cam „băgăcioasă” și i-au anulat principalele atribuții de verificare a demnitarilor. Astfel (citez din articolul apărut pe evz.ro, aparținând lui Romulus Georgescu), „Agenţia nu mai poate sesiza organele de urmărire penală în privinţa unor neconcordanţe din declaraţiile de avere ale demnitarilor, iar documentele nu mai au caracter public.” De asemenea, „Printre prevederile anulate ieri se numără cea pe baza căreia inspectorii de integritate puteau verifica dacă există diferenţe între declaraţiile de avere şi averea dobândită de un demnitar”.

Poate și mai important, agenția nu mai poate face sesizări privind incompatibilitatea demnitarilor, ceea ce putea duce chiar la destituirea acestora din funcție, iar un alt articol declarat neconstituțional este acela prin care ANI făcea publice averile persoanelor care candidează pentru funcția de președinte, pentru parlament, consilii județene sau primării.

Total nesurprinzător, hotărârea Curții Constituționale vine după o sesizare anonimă privind verificarea declarațiilor de avere a șapte dintre cei 9 judecători ai Curții. Felicitări, stimați judecători ai Curtii Constituționale, cei care l-ați ajutat și pe Traian Băsescu să devină președinte!

Felicitări, Traian Băsescu, Emil Boc & [in]co[mpetenții]! Felicitări și moldovenilor și românilor din diaspora care l-au votat masiv pe El Presidente.

Advertisements
This entry was posted in economie and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Felicitări, Băsescu, Boc & (in)co

 1. ketherius says:

  Stii ce nu inteleg eu? De cand faca presedintele politica guvernului? Prin constitutie, presedintele nu poate lua decizii executive. Prin urmare, nu pot decat sa inteleg ca tu il urasti personal pe Basescu si cauti orice prilej pentru a-l denigra. Ai intrat cumva intr-o companie apartinand PSD/PRM/PNL si simti ca nu poti promova afacerea patronilor din cauza lui Basescu?

  Iti spun foarte serios ca incep sa ma indoiesc de obiectivitatea ta si de capacitatea ta de crea analize obiective.

 2. Vladi Martinus says:

  Da, am ceva personal cu Traian basescu, ti-am mai spus-o. Nu am de ce sa fiu obiectiv, din moment ce eu nu il consider potrivit pentru functia de presedinte al tarii in care locuiesc eu.
  Nu il urasc, nici pe el, nici pe oricine altcineva- consider ca a uri/ “a avea pica” pe cineva reprezinta un consum absolut inutil de timp si energie.
  Daca esti in cautarea unui blog/articol obiectiv, iti puteam spune de la bun inceput ca ai gresit blog-ul- orice idee personala exprimata de cineva trece prin filtrul subiectivismului uman.
  “Haideți să vedem cât de competent și „curat” este guvernul ales (indirect… sau nu?) de către „El Presidente” care, la rându-i, a fost ales de stimații mei concetățeni.” – incearca sa citesti printre randuri- nu face politica guvernului, dar el a fost cel care a ales actualul premier, care, la randul lui a ales un grup de ministri, unul mai incompetent decat celalalt. Ai reusit sa faci legatura acum…?

 3. ketherius says:

  Presedintele a propus un prim-ministru. Parlamentul l-a confirmat pe primul ministru si acelasi parlament l-a confirmat pe fiecare ministru in parte. Responsabilitatea este a celui care a aprobat, nu a celui care a propus.

  Deci imi explici si mie care e legatura?

 4. ketherius says:

  Am uitat sa iti despre obiectivitate: este normal si ma asteptam ca opiniile tale sa fie subiective, dar ma asteptam ca analiza facuta de tine sa fie obiectiva, in genul “faptele sunt astea, consecintele sunt urmatoarele, iar parerea mea este ca…”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s