Cum să păcălești contribuabilul român, episodul…

Am promis în ultimul articol de anul trecut că voi reveni cu scrieri pe alte teme, însă evenimentele din ultima vreme de pe scena economică m-au îndemnat să scriu articolul de față. Sper că am făcut o alegere bună. 🙂

Vă mai aduceți aminte de discuțiile din campania prezidențială (și nu numai), legate de creșterea cotei unice de impozitare sau a TVA? Cele despre care toată lumea spunea că nu vor crește (unii chiar spuneau că vor scădea)…? Da, desigur că vă amintiți. Ei bine, aș fi tentat să spun că s-au ținut de cuvânt, dacă ar fi să privesc lucrurile dintr-o perspectivă pur teoretică.

Totuși, haideți să vedem cum vor evolua anumite prețuri în 2010. Scumpirile la țigări şi băuturi alcoolice (a.k.a. „taxa pe viciu”) cred că deja le-ați simțit cu toții (personal, nu pot decât să mă bucur că am renunțat la fumat acum vreo 8 ani, când un pachet de Winchester costa 14.000 de lei). O altă scumpire simțită încă din prima zi a anului a fost cea la carburanți (5-7%). Tot la capitolul autoturisme, trebuie să spun că și polițele RCA vor avea un preț cu 40% mai mare decât în 2009.

Scumpirea energiei electrice (4%) o vom simți cu ocazia facturii de consum pe luna ianuarie 2010, iar odată cu această scumpire și cea a carburanților, scumpirile alimentelor devin inerente (distribuitorii trebuie să-și acopere și ei cheltuielile cu transportul, nu?). Nu în ultimul rând, se anunță și scumpiri graduale din partea producătorilor de carne, lapte și pâine. O listă completă cu scumpirile o puteți găsi aici.

Să vedem acum și cele câteva taxe-surpriză: prima pe listă este așa-numita „taxă fast-food”. Ei bine, ca să citez un articol din revista Capital, această taxă „va fi plătită de toate persoanele juridice care produc, importă sau prepară alimente nerecomandate cu conţinut crescut de sare, grăsimi, zahăr şi cu aditivi alimentari, iar în această categorie vor fi incluse produsele tip fast food, produse de patiserie-cofetărie, snacksuri şi chipsuri, precum şi băuturile răcoritoare, cu excepţia apei plate îmbuteliate sau apei minerale îmbuteliate şi a sucurilor naturale proaspete din fructe şi legume”. O listă cu aceste „alimente nerecomandate” va fi aprobată prin hotărâre de guvern.

Desigur, nu pot să nu fiu curios pe ce criterii se va întocmi această listă… adică… dacă se impozitează carnea de vită sau de porc (cea din fast food-uri), ar fi normal să se impoziteze și carnea de mici, slănina… și altele. Nu?? Și ce înțeleg guvernanții (mai precis, ministrul sănătății) prin „sucuri naturale proaspete”…? Ce conținut de fructe ar trebui să aibă aceste sucuri? Nu mai vorbesc de produsele de patiserie sau chips-uri și snacks-uri…

Un alt articol de pe site-ul de știri 9am (îl puteți citi în întregime aici) vorbește despre intenția noului Ministru al Finanțelor de a impozita „averile mari”. Ei bine, cota unica de impozitare începe să devină tot mai puțin o „cotă unică” dacă această idee se va materializa. Sunt curios, totuși, câți dintre parlamentari sau membri ai familiilor lor (este binecunoscut procedeul parlamentarilor noștri de a ascunde averile în declarații, prin trecerea lor în proprietatea unor membri ai familiei) vor fi impozitați conform acestei legi (da, mă refer și la parlamentarii care au dat declarații de avere false).

Deci, strategia a fost în felul următor: „nu mărim TVA, dar lasă că băgăm la accize și mai scoatem un impozit pe „averi” și am rezolvat problema.” Eh, poate că unii dintre voi vor crede că accizele au crescut pentru că așa a fost gândit de anul trecut și că creșterea prețurilor la alimente nu are legătură cu colectarea TVA-ului de către stat- GREȘIT! Dacă aveți impresia că este prima dată când prețurile la alimente cresc ca o consecință a creșterii prețului la craburanți, vă înșelați amarnic. Așadar, ar fi fals să spunem că guvernanții nu știau acest fapt.

Tocmai de aceea, ei au ales această cale de a colecta bani mai mulți la buget, mascate printr-o metodă mai puțin înțeleasă de contribuabilii de rând, dintre care puțini au o educație economică, însă mulți ar fi reacționat negativ la o mărire a TVA-ului sau a cotei unice de impozitare (între noi fie vorba, la creșterea impozitelor, companiile sunt cele care „suferă” mai mult, pe când în cazul taxelor-cum este și TVA- consumatorul final este cel care suportă creșterile, din buzunarul propriu).

Later edit: la sugestia Silviei (a.k.a. „lamya”), trebuie să precizez că accizele sunt prestabilite de către ministerul finanțelor, printr-o formulă ce se aplică la fel, în fiecare an. Singurul element variabil, din formulă a fost, pentru anul 2010, cursul de schimb (mai există și „cota unitară”, ca element variabil în formulă). Cu alte cuvinte, greșeala guvernanților este că (după cum poate vă aduceți aminte), s-au gândit să demareze” criza politică exact în ziua în care urma ca accizele să fie stabilite pentru anul 2010, iar leul s-a depreciat puternic față de euro din această cauză.

În fine, un alt articol („Finanțele schimbă <<din pix>> creșterea cu 40% a cheltuielilor de personal într-o <<diminuare>>” – Ana Sabiescu, wallstreet.ro, 6 ianuarie 2010) pe care l-am citit în ultima vreme (vă recomand cu toată căldura să-ș citiți și voi, în întregime) spune că, în primele 11 luni din 2009, cheltuielile cu personalul bugetar au crescut, față de aceeași perioadă din 2008, cu 40,3%. Mai distractiv este că, într-un comunicat de presă emis de Ministerul Finanțelor, se precizează că “Cheltuielile de personal pe primele unsprezece luni ale anului in curs inregistreaza o crestere de 4,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cu toate acestea, cresterea fiind in principal consecinta majorarilor salariale aprobate in a doua parte a anului 2008, din analiza datelor in termeni comparabili rezulta o diminuare a acestora fata de anul precedent”(Fragment preluat integral din articolul precizat). Mă aștept la comunicate de acest gen și în 2010, odată cu numirea lui Andrei Gheorghe la conducerea departamentului de comunicare din cadrul acestui minister…

În fine, aceste măsuri l-au forțat pe cel pe care eu îl consider „salvatorul economic” al acestei țări, Mugur Isărescu, să relaxeze politica monetară a BNR, scăzând dobânda de referință cu 0,5% într-un moment și context care anunță o inflație mult peste ținta de 3,7% propusă de BNR pentru acest an. Poate părea o decizie periculoasă, care va alimenta și mai mult inflația (relaxarea dobânzii la credite poate însemna stimularea creditelor de consum->creșterea consumului-> creșterea inflației). Ținând cont, însă, de condițiile foarte stricte de creditare impuse de bănci, sunt slabe șanse ca acest lucru să se întâmple. În schimb, vestea a fost primită foarte bine de către investitori (ca dovadă, și aprecierea puternică a leului față de euro care, dacă se menține pe întreg parcursul anului, va avea un efect dezinlfaționist- un leu mai puternic=bunuri din import mai ieftine- dacă nu mă înșel, produsele din România sunt importate în proporție de aproximativ 80%-  => efect dezinflaționist) și sunt foarte mari șanse ca scăderea dobânzii de referință să aducă noi investiții.

Advertisements
This entry was posted in economie and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Cum să păcălești contribuabilul român, episodul…

 1. Olimpicu says:

  SA FIM OPTIMISTI !
  Statul roman va elimina impozitul pe venit.
  In doua etape:
  In prima etapa se va elimina venitul…

 2. Vladi Martinus says:

  😀 Buna poanta, Olimpic!

 3. Lamya777 says:

  Vladi, o singura precizare tehnica am, avand in vedere ca lucrez cu Codul Fiscal. Crede-ma, si noi suntem exasperati de schimbarile astea fiscale, insa trebuie sa te corectez cu privire la accize. Cresterea accizelor nu a fost o decizie voluntara a guvernantilor. Acestea se calculeaza in euro, la cursul RON/EUR din prima zi a lunii octombrie a anului trecut. Avand in vedere cresterea cursului de schimb foarte mare intre 1 oct 2008 si 1 oct 2009, conform Codul Fiscal aprobat inca din 2003, era normal si legal sa creasca accizele si impreuna cu acestea, toate celelalte prin efectul de lant. 😉
  Nu sunt guvernantii de vina ca au crescut accizele, ci mai degraba de faptul ca nu au oferit stimulente pentru a contracara efectul cresterii cursului de schimb.

  Sper ca nu te superi de mica lectie tehnica, dar nu m-am putut abtine 🙂 In rest, te sustin intru totul 🙂

 4. Vladi Martinus says:

  Multumesc pentru precizare! 🙂 nu am de ce sa ma supar- sunt la curent cu acest aspect, insa aveam senzatia (in mod total eronat, din cate observ) ca, pe langa cresterea cursului, a intervenit si “mana” guvernantilor. Daca ar citi fostul meu profesor de Finante Publice articolul de fata, cred ca m-ar cam certa ca am uitat atat de repede ceea ce am invatat la cursul sau. 😛
  O sa fac corectia necesara la articol.

 5. Olimpicu says:

  Legatura intre cursul euro si nivelul accizelor a fost pana la urma stabilita de guvern, si tot guvernul ar fi putut decide ca acestea sa nu creasca, in ciuda majorarii euro. Marirea sau diminuare unei taxe este intotdeauna o decizie politica. Atata doar ca le-a convenit de minune.
  Si totusi, de unde idiotenia asta in Romania sa calculam preturile in alta moneda decat cea nationala (intr-o vreme stiu ca pana si taxa la facultate se platea in euro).

 6. Vladi Martinus says:

  Olimpic,
  Din ce am mai citit și eu „pă net” (deci nu dețin informații pe deplin complete), pot să spun că decizia de a majora sau scădea accizele aparține guvernului doar în măsura în care acesta decide să modifice variablia „cotă unitară” din formula accizei totale (în care mai intră și variabilele „cantitate”, „curs de schimb valutar” și „grade plato”, în cazul băuturilor alcoolice- în cazul țigaretelor se aplică doar o cotă unitară, exprimată în euro). Din ce spunea Silvia mai sus, se pare că nu a fost cazul la noi, accizele crescând doar din cauza modifcării cursului de schimb.
  Cât despre „idioțenia” de a calcula prețurile în euro, poate fi din 2 motive: 1.alinierea la unele directive europene, ce implică anumite plăți; 2.încercarea de a ne adapata cât mai repede la trecerea de la moneda națională la euro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s