Politica actuală din România, pe scurt

De această dată voi expune doar câteva chestiuni, lăsându-vă pe voi să le interpretați și, dacă credeți că merită efortul, să vă exprimați părerea în scris:

1. Am asistat la cea mai mizerabilă campanie electorală, de când se organizează campanii electorale în România. Am asistat la multe atacuri la persoană, chiar la familia unui candidat (vezi întâlnirea Băsescu – Antonescu), străzile sunt pline de bannere care atacă adversarul, cu trimitere la formațiunea politică din care face parte și „oamenii din umbră”.

2. După ce a refuzat, în două rânduri, să-l numească pe Klaus Johannis (sper să se sesizeze, la un moment dat, și cei care scriu „Iohannis”) premier, „Jucătorul” a dus tratative cu primarul Sibiului, în vederea unei viitoare colaborări în cazul în care va ieși din nou președinte. Întrebarea mea, cât se poate de firească, aș zice, este: de ce nu a făcut asta de la bun început, asigurându-și, astfel, din start, un nou mandat de președinte? Există 2 variante de răspuns (evident, din punctul meu de vedere): a) a mizat pe faptul că va ieși învingător, fără probleme, dar acum se simte „cu cuțitul la os” și recurge la orice metodă, pentru a ajunge președinte; b) doar se folosește de imaginea lui Johannis, pentru a-și atinge scopul.

3. Conform unor calcule cât se poate de raționale și simple, oferite de Academia Cațavencu (articol apărut în numărul revistei din 25 noiembrie – îl puteți citi online aici), PSD și PD-(așa-zis)L au viciat votul în 10 județe și București, prin secțiile speciale de votare (algoritmul este simplu: s-au urmărit județele cu o prezență la vot peste medie; în aceste județe, s-au luat în considerare secțiile speciale de votare cărora li s-au alocat un număr mai mare de buletine de vot decât media pe țară, urmând ca apoi să se ia în calcul secțiile în care procentul de votanți a depășit media națională; ultimul indicator este procentul celor care au votat pe liste speciale într-un judeţ faţă de numărul total de electori ai judeţului respectiv). Nu pot decât să mă gândesc că, în turul 2, învingător va ieși cel care va „fura” mai multe voturi”. Ceea ce este trist…

4. Am fost în Sibiu („acasă”, cum îmi place să spun) săptămâna aceasta. Într-o seară, la trecerea de pietoni am auzit două femei în vârstă care dezbăteau numirea lui Johannis ca premier. Nu îmi aduc aminte exact cuvintele lor, dar concluzia discuției a fost că Johannis ar trebui să rămâna la primăria Sibiului, unde „face treabă bună”. În consecință, ele îl vor vota pe Băsescu, pentru a se asigura că primarul va rămâne la Sibiu. Din nou, trist…

5. Trecând peste faptul că o alianță socialisto-liberală (stânga-dreapta) contrazice toate doctrinele politice și economice din istorie, îmi amintesc că liderul PNL promitea, acum ceva vreme, că dacă nu va fi ales președintele României, își va da demisia din fruntea partidului. Nu doar că nu s-a pus în discuție acest aspect, ci chiar am auzit că liderul liberal vizează postul de președinte al Senatului, ca parte a înțelegerii cu PSD.

6. Aș zice că ne aflăm în situația din 2000, când părinții mei au fost puși în situația total neplăcută de a alege Între C.V. Tudor și Ion Iliescu- vă las pe voi să înlocuiți personajele de atunci cu cele actuale. Eu unul, voi merge la vot, dar încă nu m-am hotărât dacă voi pune ștampila pe buletinul de vot. Un lucru este cert: dacă voi pune ștampila, voi vota schimbarea, așa cum am făcut-o și în primul tur.

Advertisements
This entry was posted in politică and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s