Ce masterat vreau să urmez?

Notă: Prin acest articol urmăresc să strâng cât mai multe impresii/păreri despre diverse programe de masterat, atât de la noi, cât și din alte părți ale lumii. Scopul NU este acela de a crea un trafic cât mai ridicat; acest blog NU va face reclamă niciunui produs/serviciu (am spus-o deja în câteva rânduri), el fiind destinat exclusiv comunicării.

Pentru că se apropie perioada de înscrieri la programele de masterat de aprofundare, am hotărât să scriu articolul de față, pentru ca viitorii candidați să-și poată face o idee despre programul de masterat pe care vor să-l aleagă. Pentru asta, desigur că am nevoie de cât mai multe contribuții din partea oamenilor care au parcurs un an de masterat de aprofundare. Masteratul pe care îl urmez, în momentul de față, se cheama „managementul marketing-ului”, în cadrul A.S.E.

Încep cu examenul de admitere: ca și anul acesta (din câte am văzut pe „magnificul” site al ASE), „tematica de concurs” (desigur că este o chestiune „de ochii lumii”- trebuie să înveți fiecare pagină din cele indicate la „bibliografie”) este cam aceeași ca anul trecut, iar bibliografia, absolut identică, pagină cu pagină (oare de ce nu mă mir…?).

Legat de bibliografie, nu am putut să nu mă întreb (pe moment, desigur) de ce există două cărți, una de marketing și una de cercetări de marketing pentru fiecare din specializări… Poate mă înșel eu, dar mi s-ar părea normal să fie cea de marketing pentru specializarea „managementul marketing-ului” și cea de cercetări, pentru specializarea „cercetări de marketing”. But then again, cineva trebuie să încaseze niște bani din vânzarea de cărți (și credeți-mă pe cuvânt când spun că nu sunt deloc ieftine). Tocmai din acest motiv, le voi oferi, în mod absolut gratuit, unui viitor candidat (lăsați o adresă de e-mail validă când postați comentariul și vă voi contacta eu) care nu și le-a procurat încă. Asta, până cel târziu luni (27 iulie) seara.

Au fost 2 persoane care m-au întrebat despre mediile de intrare. Sincer să fiu, chiar nu-mi aduc aminte. Dacă ar fi să aproximez, aș zice că ultima medie cu care s-a intrat la buget a fost undeva în jur de 7,3-7,5. Dacă citește cineva care știe exact, rog să mă ajute. Cât despre ultima medie de intrare, aproximez (din nou) undeva pe la 6,7-6,8. Sunt absolut convins, însă, că gradul de relevanță este unul foarte scăzut- admiterea depinde de cu totul alți factori decât media de intrare din anii trecuți.

Nu știu care este metodologia examenului în acest an, dar anul trecut era vorba de un examen scris, constând în 35 de întrebări grilă (o singură variantă de răspuns), fiecare a câte 0,2 puncte. La acestea se adăuga o pondere de 20% din media generală pe toți anii din facultate și încă 10%, nota de la licență.

Later edit: am aflat, acum câteva minute, de existența unei cărți cu întrebări grilă, ce a stat la baza celor din cadrul examenului de admitere. Este vorba de „Marketing-teste grilă”, Virgil Balaure, ed. Uranus.

Acum, despre masterat in sine… Cine a terminat facultatea de marketing, din cardul A.S.E., să se aștepte la cam aceleași materii (mi-au spus-o colegi/colege care au absolvit respectiva facultate- eu nu aveam de unde să știu) și aceiași profesori. Termenul de „master de aprofundare” vă sugereză cumva ideea de specializare foarte îngustă…? Ei bine, nu și în cazul acestui master. Ca și în multe dintre facultăți (și poate și mastere), există unii profesori care, chiar dacă predau materii ce nu au nicio legătură cu specializarea, trebuie „să-și câștige existența” cumva… săracii de ei (sic).

Nu voi fi ipocrit: am frecventat prea puțin cursurile și seminariile ca să-mi pot forma o opinie despre actul de predare, în sine. M-a deranjat, însă, faptul că unii profesori consideră masteratul de aprofundare ca fiind o a doua facultate. Deși erau perfect conștienți că peste 80% dintre masteranzi lucrează, cursurile și seminariile (5 la număr, în fiecare semestru) au fost fixate undeva în jurul amiezii sau dimineața, după ora 10. Pe lângă faptul că orarul a fost făcut în așa fel încât să convină doar celor implicați în actul de predare. Și nu doar atât… am auzit în mai multe rânduri replica „Dacă nu poți ajunge la școală, ce cauți la învățământ la zi?” Păi, în primul rând, se consideră că masteratul este o formă de specializare, nicidecum o a doua facultate. Asta ar însemna, în primul rând, mai puține cursuri și seminarii. În al doilea rând, s-ar traduce prin chestiuni mult mai practice decât sute de pagini de teorie aruncate într-un suport de curs sau care se găsesc in diverse articole online. Cu alte cuvinte, accentul ar trebui pus mult mai mult pe realizarea de proiecte și prezentarea lor decât pe „prezența activă” la seminarii sau chiar la cursuri (!) Pe lângă asta, dacă tot pretinzi că ești o facultate de marketing, respectă-ți „clienții” și, în special, programul lor.

Legat de examene… venind de la Cluj, unde eram obișnuit cu două date pentru fiecare examen din sesiune, stabilite de comun acord cu profesorul, am fost neplăcut surprins să aflu că aici „profesorii fac legea”, cum s-ar zice. Cu alte cuvinte, există o singură dată de examen, COMUNICATĂ (nu stabilită de comun acord) masteranzilor. Cât despre restanțe, la ASE nu există o primă re-examinare gratuită (aveam impresia că „prima restanță gratuită” este o regulă universal valabilă în toate facultățile din țară). În schimb, restanțele costă doar „40 RON/buc”.

În rest, eu am rămas cu o impresie de lipsă totală de organizare. Site-ul ASE, din câte am înțeles, este neschimbat de vreo 4-5 ani. Același format total nepractic, informații prea puține pentru studenți etc. Personal, mi se pare inadmisibil ca pe site-ul facultății să nu fie afișat orarul cursurilor și seminariilor. Ar mai fi și restanțele: nu există o sesiune de iarnă, imediat după sesiunea de examene, dar, în schimb, a fost fixată o sesiune pentru toate examenele, vara, la o săptămână după sesiunea de examene. Deci, dacă aveai mai mult de 2 restanțe, erau șanse mari să nu ai timp să înveți pentru toate. Un plus, totuși, pentru posibilitatea de a-ți plăti taxele de școlarizare și restanțele prin bancă, pentru a evita cozile interminabile de la casieriile facultății.

În fine, îmi aduc aminte ce spunea una din profesoarele pe care le-am avut în primul semestru (și unul din foarte puținii profesori care mi-au plăcut), care făcea parte din echipa de coordonare a auditului intern de calitate: „Știm că nivelul de acum este destul de scăzut, dar veți vedea voi că de anul viitor se vor schimba multe- nu va mai promova oricine, nu vor mai fi așa mulți studenți…” Și, pentru o perioadă scurtă de timp, am crezut-o: în „regulamentul de ordine interioară” al programului de master era precizat faptul că sunt necesare 50 de credite (cu alte cuvinte, nu poți pica 2 examene) pentru a promova anul. Ei bine, am spus „perioadă scurtă de timp” fiindcă acest articol a fost modificat în ultima întâlnire a senatului facultății din acest an universitar, iar numărul a fost redus la 30 (dacă îmi aduc bine aminte).

Un lucru este sigur: dacă m-aș fi prezentat la Studii Europene așa cum m-am prezentat în cele două sesiuni la A.S.E., aș fi avut toate șansele să nu îndeplinesc numărul de credite necesare promovării anului. Cam aceasta este, pentru mine, diferența. But then again, nu am de ce să mint: nu am venit la A.S.E. pentru a învăța ceva, fiindcă știam despre nivelu de aici, de la alții.

Acestea fiind zise, voi încerca să răspund întrebărilor, în măsura în care voi avea timp, un calculator și o conexiune de internet. Ținând cont că-n săptămâna care urmează voi fi plecat (nu știu exact pe unde, nu avem nimic planificat) în mult-așteptatul concediu, șansele sunt destul de slabe.

Revin la nota de început a articolului: prin împărtășirea experiențelor pe care le-ați avut la masteratul pe care îl urmați în momentul de față, îi puteți ajuta foarte mult pe cei care nu s-au decis încă (și, poate, chiar și pe cei care s-au decis).

Advertisements
This entry was posted in școală and tagged , , , . Bookmark the permalink.

31 Responses to Ce masterat vreau să urmez?

 1. louise says:

  impresie pana aqu: admitere grea & master “usurel” dpdv al utilitatii lui. 😐

 2. vlad says:

  Mersi pentru informatii

 3. flavius says:

  “Notă: Prin acest articol urmăresc să strâng cât mai multe impresii/păreri despre diverse programe de masterat, atât de la noi, cât și din alte părți ale lumii. Scopul NU este acela de a crea un trafic cât mai ridicat; acest blog NU va face reclamă niciunui produs/serviciu (am spus-o deja în câteva rânduri), el fiind destinat exclusiv comunicării.”

  Buna Vladi,

  trimit ca raspuns la articolul tau catre doua texte de pe blogul meu referitoare la studiile de management cultural. Managementul cultural se invata in mod optim sub forma studiilor aprofundate [masterat], imbogatind cunostintele din facultate, deoarece este o directie de studiu puternic interdisciplinara. Este o disciplina noua [1979 Viena, 1989 Hamburg, 1990 Ludwigsburg – sunt doar cateva exemple], spre care se poate indrepta oricine este interesat de tandemul economie-arta [suna bizar pentru cei nefamiliarizati cu asta, stiu], dar si cei pasionati de diplomatia culturala [si mai bizar, nu?]. Dar mai multe aici:

  http://flaviusardelean.wordpress.com/2009/05/03/o-directie-pentru-romania/

  si aici:

  http://flaviusardelean.wordpress.com/category/management-cultural/

  Sper sa fie cuiva de ajutor.

  PS.: Admiterile sunt serioase in Germania, am trecut printr-o admitere la master in Cluj [gust amar, amar], un fel de “la mica [ca eram putini] intelegere” – zi si tu ceva, zic si eu ceva, hai, turai, hai, lilililili,li,li,lili! are poienita umbra, hai sa ne-adunam la sabra, pe stergare, masa mare, haaaaai, turai!

  Ganduri bune, dragule!

 4. Vladi Martinus says:

  Multumesc pentru interventie, Flavius! Sper si eu sa fie cuiva de folos. Ai grija de tine!

 5. ketherius says:

  Uite programele de MBA la Haskayne School of Business din cadrul University of Calgary: http://haskayne.ucalgary.ca/haskaynegrad/mba/haskayne/specializations

 6. Vladi Martinus says:

  Iti multumesc si tie, Ketherius! Dupa cum am spus-o, este bine de stiut si despre masterate din strainatate. Din pacate, insa, MBA-ul (nu stiu daca te referi exclusiv la el) este accesibil, din cate stiu eu, doar celor care au terminat deja studiile si au minim 3 ani experienta in domeniul in care vor sa urmeze MBA-ul. Pe langa asta, este destul de costisitor, din ce am mai aflat citind pe net.

 7. ketherius says:

  Pai ce alt masterat in business mai stii, in afara de MBA? Cat despre pret… stai sa ma uit.

 8. ketherius says:

  Aici ai toate programele (specializarile) graduate (master si doctorat) din UofC: http://www.grad.ucalgary.ca//programs

 9. Olimpicu says:

  Am inteles concluzia… institutiile de invatamant superior din tara noastra sunt slab pregatite ptr a oferi cursuri masterale de calitate. Putem insa sa ne gandim si la o solutie?
  Raspunsul, in opinia mea, este autopregatirea. Nu este nevoie decat de un pic de bunavointa ca sa accesezi informatii in domenii din cele mai diverse in ziua de astazi. In momentul in care urmeaza un masterat o persoana ar trebui sa fie indeajuns de matura din punct de vedere intelectual ptr a putea dobandi cunostinte intr-un domeniu si fara indrumarea unui profesor.
  Daca vrei sa inveti marketing sunt disponibile o gramada de lucrari de referinta pe aceasta tema ( ca si in alte domenii de altfel), ale unor autori cu mult mai capabili decat profesorii de la ASE sau din alta parte. Pana la urma profii de la facultate nu fac decat sa le transmita studentilor ce afla si ei din cartile consacrate; asa ca de ce sa nu aflu informatiile direct de la sursa si sa apelez la intermedierea altora?

 10. flavius says:

  @ Olimpicu:
  Pentru ca din pacate traim in vremuri in care nu compententa ta iti ofera acces la locul de munca, ci diploma. Apoi dupa ce le fluturi tuturor o bucata de hartie prin fata ochilor esti liber sa dovedesti cat de bine pregatit esti tu, indiferent daca aceasta pregatire e autocultivata sau servita cu lingurita [uite avionasu, deschide gurita] de catre un cadru didactic universitar.
  Ma indoiesc ca vei vedea anunturi de locuri de munca unde sa figureze “autopregatirea”. Ceea ce spui tu este frumos si nobil, ba chiar de preferat pentru un intelectual desavarsit, as zice chiar o datorie [multidisciplinaritatea], insa nu tine de foame, si nici ascet postmodern nu te vad.

 11. Vladi Martinus says:

  Flavius, multumesc ca m-ai scutit de un raspuns pentru Olimpicu. Cred ca ai zis tot ce era de zis, mai mult decat vroiam chiar eu.
  @ Olimpicu
  As mai adauga ceva la ce ai zis tu (“Pana la urma profii de la facultate nu fac decat sa le transmita studentilor ce afla si ei din cartile consacrate”): nu cred ca asta este rolul unui profesor si, in plus, cred ca pentru a deveni autodidactul despre care vorbesti tu, trebuie sa existe cineva care sa te indrume spre a deveni asa ceva.

 12. Olimpicu says:

  Multumesc ptr raspunsurile si comentariile fostilor colegi de camera. Nu vreau sa va contrazic, insa doresc sa fac niste precizari ptr a lamuri mai bine ceea ce am vrut sa zic.
  Nu sustin autopregatirea ca un subtitut al invatamantului institutionalizat, ci ca o activitate complementara acestuia, un mod de a compensa cat de cat proasta calitate a programelor si a profesorilor(cu exceptiile de rigoare) din universitatile romanesti. Posibilitatile de a accesa informatii pot fi un atu ptr a deveni mai competitivi fata de cei care s-au limitat la informatia standardizata servita in scoli. Ceea ce am spus eu nu are legatura nici cu nobletea, nici cu ascetismul, ci se doreste a fi un sfat prietenesc ptr cei care se plang de programele din facultati. De la nici un profesor nu o sa poti afla despre un anumit domeniu cate poti afla intr-o biblioteca (de altfel cred ca proncipalul rol al profesorilor universitari ar trebui sa fie acela de indrumator de lectura).

 13. Intrebare: de ce vrei sa urmezi un master?

 14. Vladi Martinus says:

  Nu este vorba de a vrea. Daca citesti comentariul lui Flavius, iti vei da seama ca este mai mult o necesitate. Sistemul Bologna impune oarecum un program de master pentru studentii absoleventi: licenta valoreaza, in momentul de fata, putin mai mult decat cea de BAC. Pentru a fi acceptat ca specialist intr-un anumit domeniu, ai nevoie de un masterat.
  Sper ca ti-am raspuns la intrebare. 🙂

 15. dana says:

  salutare! sunt” boboaca”, daca mai pot spune asa, la masterul de managementul marketingului. am terminat marketingul in cadrul ase.

 16. dana says:

  revin asupra comment-ului pe care m-am grabit sa-l postez fara sa-l termin:) tot ce va pot spune pana in momentul de fata, este ca ionel dumitru, coordonatorul acestui program de marketing ,a fost unul din cei 2 profesori pe care i-am admirat in timpul facultatii. este un om direct, cu coloana vertebrala si se face inteles de cei care vor sa-l inteleaga.si ceilalti profesorii au cate o latura interesanta,insa nu toti si-au expus-o. cursurile le incepem pe 12, o sa revin cu vesti legate de acest master. sper sa facem mai multe chestii practice.

 17. Vladi Martinus says:

  Nu pot spune ca am cunoscut prea multi profesori, insa din cat am avut contact cu facultatea, pot spune ca am observat si eu ca este un om direct si printre foarte putinii care se straduiesc sa ajute masteranzii asa cum poate. De cate ori s-a apelat la el, a facut tot posibilul sa vina cu o solutie, intr-un timp cat mai scurt.
  Cat despre chestiunile practice… ma abtin. Sper sa nu fii dezamagita, totusi.

 18. rox says:

  am si eu intrebare. Urmeaza sa dau examen ptr master de marketing strategic la ase. In legatura cu cartea de grile a lui Virgil Balaure…la ce te referi cand spui ca sunt bazate pe carte intrebarile din examen? As vrea sa am si eu o sursa de informatii de genul actuali studenti la master de marketing unde sa directionez toate atacurile mele de panica.
  Multumesc

 19. Vladi Martinus says:

  Rox,
  Imi pare rau pentru intarzierea cu care iti raspund-probabil ca nu te mai ajuta cu nimic acum- nu am intrat pe blog de 4 saptamani…
  Vroiam sa zic ca in cartea respectiva exista intrebari-grila si intrebarile de la examen sunt, in proportie destul de mare, luate de acolo. Probabil ca deja te-ai lamurit si tu. 🙂

 20. Lake_Bodom says:

  Salut foarte fain blogul tau,am citit in legatura cu facultatea si eu sunt cam tot in aceeasi situatia,dar de data ata cu licenta ma gandeam sa dau la psihologie insa pe de alta parte nu stiu dak se merita,la mine cu ase nu prea merge deoarece am terminat lic de arta si matematica ioc,insa ma gandeam la comunicare si relati publice o alta facultate care am vazut si auzit ca e f laudata pe net si ma gandeam ca de akolo sa ma axez pe marketing…ce parere ai sau ce sfat mi-ai da?

 21. Lake_Bodom says:

  da pe tine psihologia crezi ca te-a ajutat te ajuta pana la urma in ceea ce faci acum,eu ma gandeam ca pana la urma cu psihologia e cam singura cu care vba aia poti impusca mai multi iepuri deodata fiidca poti face si jurnalism si publicitate si binenteles poti ramane pe consiliere etc…

 22. nebunik.sweet says:

  Buna am si eu o intrebare.Poate sa imi spuna cineva cate mastere poti urma? pt ca acum am aflat ca la facultatea la care am terminat se face un master in turism.Desi initial am fost la sectia Agroturism aceasta a devenit in anii de studentie Montanologie,iar pe diploma scrie Inginer diplomat.Multumesc

 23. mihai says:

  o intrebare
  dak am licenta in ceva si master in altceva,pot profesa pe ce am facut la master?
  sa zicem am terminat,informatica,ase,filosofie,publcitate sau nish istorie,am dat cateva exemple si vreau sa-mi fac master in arhitectura,ce sanse de a profesa am dupa….?

 24. mihai says:

  sau filosofie licenta,master psihologie clinica,tot asha pot profesa in psiho dupa…eventual nush sa mai fac si niste ani dupa,ma refer in ambele cazuri,oricum dak nu am licenta in vreuna din cele 2…

 25. Vladi Martinus says:

  Mihai,

  Atunci cand vei vrea sa profesezi, doar intr-o insitutie apartinand statului te va intreba cineva ce facultate+master ai urmat. In rest, vei fi intrebat ce profil ai studiat in facultate+programul de master si care sunt competentele si abilitatile tale. Ah, si de ce crezi ca esti potrivit pentru post. Pe scurt, “ce stii sa faci”.
  Cel mai important lucru este, insa, sa nu te limitezi la ceea ce iti predau profesorii la master (mai ales daca ai studiat altceva in facultate), ci sa citesti carti scrise de autori straini (daca se poate, chiar oameni care au profesat sau profeseaza in domeniu). Crede-ma, vei invata mult mai multe si iti va fi mai usor sa profesezi. Cel putin, asa au stat lucrurile in cazul meu.
  Sper ca ti-a fost de ajutor raspunsul.
  p.s. tineam minte ca masteratul trebuie sa fie legat de domeniul studiat in facultate, de cand s-a trecut la “sistemul Bologna”. Nu mai este asa?

 26. Cosmin says:

  Salut, Vladi!
  As vrea sa dau si eu admitere anul acesta 2011 la Master (Marketing). Ma poti ajuta cu cele doua carti (cercetari si manag. marketingului)? Sau poate cu ceva grile…
  Multumesc!!

 27. alina m says:

  buna! am doua intrebari legate de admiterea la master. toate facultatile au carti cu grile dupa care te poti pregati pt admitere? eu vreau sa dau la REI. si cum stau lucrurile cu bibliografia? cartile acelea trebuiesc stiute in intregime sau numai partile pe care le zic ei?

 28. sorina says:

  Buna..am si eu o intrebare:am terminat ASE CIG si as vrea sa stiu ce master tot in contabilitate ar fi de preferat de urmat:de cercetare sau profesional?

 29. Oana A. says:

  Buna ! te rog lamureste-ma si pe mine: daca am o diploma in stiinte administrative dobandita in cadrul universitatii din bucuresti (cazul meu) si vreau sa fac un master de aprofundare sa zicem pe management de proiect la ase , ma pot inscrie???? ca inteleg ca la masterele de aprofundare de la ase te poti inscrie doar daca ai absolvit o facultate de profil economic, ma rog, sau daca ai diploma de licenta in stiinte economice…. iar site-ul lor sucks a lot !!! absolut nici o informatie …
  multumesc anticipat !!!

 30. sorina says:

  eu stiam ca oricine se poate inscrie..si ai scris pe site-ul lor ce anume iti trebuie pentru inscrierea la master..sau te poti duce la secretariat sa intrebi…

 31. Vladi Martinus says:

  @ sorina
  Din pacate, nu iti pot raspunde la intrebare- depinde de tine ce vrei sa faci mai departe. Personal, nu stiam ca exista aceasta clasificare… din ce stiam eu, mai degraba doctoratul este axat pe cercetare, iar masteratul se vrea a fi mai degraba profesional…
  @ Oana A. site-ul lor nu “sucks a lot”, site-ul lor este LA PAMANT… cand m-am inscris eu era conditia aceasta de care vorbesti tu. Nu stiu daca intre timp s-au mai schimbat lucrurile, dar ti-as sugera si eu sa incerci sa suni la secretariat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s