Cauți taxi ca să ajungi rapid într-un loc? Caută in altă parte

Ieri seară, pe la ora 21, mă aflam în zona Pieţei Unirii şi căutam un taxi (de preferinţă, cu un tarif cât mai mic), ca să ajung repede în zona staţiei de metrou Nicolae Grigorescu (veţi vedea mai târziu de ce dau aceste detalii)- meciul deja începuse şi vroiam să ajung cât mai repede, ca să prind cât mai mult din el. Fiind sâmbătă seara, ştiam că aveam toate şansele să stau la metrou vreo 10-15 minute până vine unul, urmând să fac încă vreo 15-20 de minute pe drum.

Here comes the tricky part… mă uit pe lângă staţia de tramvai, văd un taxi (de la firma Bageti Star), cu tarif de 1,4 lei/km şi mă urc repede în el.

-Bună seara!

-Bună seara!

-Vreau să ajung la staţia de metrou Grigorescu.

-Acolo, în Sălăjan?

-Da.

-Ah, îmi pare rău, nu merg în direcţia aia. Mă retrag la garaj şi merg spre Rahova. Dacă vroiaţi în direcţia aia, vă duceam.

Oarecum neplăcut surprins, mă dau jos din maşină, mă uit să văd ce firmă este, ca să ştiu să nu mă mai urc vreodată într-un taxi aparţinând firmei, şi merg mai departe.

Traversez pe la zebră, spre zona în care se află şi gura de metrou (partea cu florăria, pentru cei care cunosc) şi îmi mai încerc o dată norocul. Zăresc un taxi, pe a cărei portieră era scris un tarif de 1,4 lei/km. Mă urc repede în el şi, ce să vezi…

-Bună seara!

-Bună seara!

-La staţia de metrou Grigorescu vreau să ajung.

-Nu mai dăm drumul la ceas, nu?

-Şi cam despre ce sumă ar fi vorba?

-17 lei.

Timp de o secundă-două am făcut un calcul: 17 lei, de împărţit la 1,4 lei, înseamnă vreo 10 km, cu pornirea şi opririle la semafoare, incluse…

-Nu, mai bine daţi drumul la ceas.

-10 lei jumate.

-Cum adică 10 lei jumate?

-15 lei.

-Nu, nu. Mai bine dat drumul la ceas.

-Bine, nu mai merg.

Dă înapoi, se bagă la loc în staţia de taxi şi opreşte motorul…

Bine, îmi zic… Cobor din taxi, mă uit la indicativul maşinii, mă uit şi după numărul de telefon al firmei de taxi (maşină 301, aparţinând firmei “Pelicanul”) şi sun la dispecerat. Îi spun dispecerei că m-am urcat în maşină 301, că mi s-a oferit să merg fără ceas şi, în momentul în care am refuzat, taximetristul nu a vrut să mă ducă la destinaţie. Mi-a mulţumit, i-am mulţumit şi eu, în ideea că va luă o măsură.

Resemnat cu ideea de a mai găsi un taxi care să mă ducă la destinaţie, m-am dus la metrou, chiar şi cu riscul de a pierde prima repriză.

Evident, vor fi unele voci care vor spune că “nu aveam dreptul” să reclam respectivul şofer de taxi, din moment ce am fost de acord (tacit) să merg fără ceas. În primul rând, nu am fost de acord, din moment ce am refuzat- da, aş fi fost de acord dacă mi s-ar fi propus 10 lei. În al doilea rând, nu văd nimic rău în faptul că se negociază tariful unui drum- dimpotrivă, mi se pare o idee bună- gândiţi-va că li s-ar impune şoferilor care iau în maşină “autostopişti” să folosească un apărat de taxat şi să dea chitanţă călătorilor. Pe mine nu asta m-a deranjat- este vorba de atitudinea şoferului, care s-a opus dorinţei clientului sau. Sunt client, deci faci cum zic eu, nu cum zici tu.

Această a fost o scurtă descriere a taximetriştilor din Bucureşti. Şi nu o spun cu vreun fel de satisfacţie- chiar îmi pare rău. Îmi pare rău fiindcă am mai făcut, până acum, drumuri cu taxi-ul în Bucureşti şi de multe ori am dat de oameni de treabă, care nu au încercat să mă fure, ocolindu-mă, şoferi care au acceptat şi drumuri de doar 5-6 lei.

În fine, întâmplările relatate mai sus mă duc cu gândul la 2 situaţii total opuse, trăite în trecut, tot cu taximetrişti:

Prima a avut loc acum vreo 4 ani în Bucureşti. Eram în zona Pieţei Romane şi mama mea se simţea foarte rău. Ca să nu stăm o oră, până vine ambulanţa, am zis să luăm un taxi până la spitalul Floreasca. Pe mama am lăsat-o în casă, iar eu m-am dus să caut un taxi care să ne ducă până la spital. M-am dus în staţie şi m-am rugat de vreo 3 taximetrişti să ne ducă până la spitalul Floreasca, pentru că mama mea se simte rău şi trebuie să ajungă la urgenţe. Am fost refuzat de fiecare, pe motiv că este prea scurtă cursa.

A doua situaţie: acum 2 săptămâni am fost în vizită la un om special- Flavius, fostul meu coleg de cameră şi bunul meu prieten, în Braşov. Am fost cu el la repetiţiile trupei The Others şi, pe drum înapoi spre casa lui, am luat un taxi. Nu am reţinut nici firma, nici indicativul maşinii. Seara, când am vrut să ieşim într-o cafenea, mi-am dat seama că îmi lipsea aparatul foto (îl aveam în buzunarul de la haină). M-am gândit că l-am lăsat în locul unde au avut loc repetiţiile şi urma să se uite Victor a două zi, dimineaţă, după el. Când am venit, seara, din oraş, am sunat, totuşi la firmele de taxi. Nu am putut găsi ajutor, neştiind decât locul de plecare şi destinaţia cursei. Mi s-a spus că ar fi trebuit să sun imediat după aceea şi, pe bună dreptate. M-am resemnat cu ideea că mi-am pierdut aparatul… Luni dimineaţă, totuşi, primesc un mesaj offline de la Flavius, care îmi spune că taximetristul a venit la uşă şi i-a adus aparatul- ţinuse minte blocul la care s-a terminat cursa şi, având nişte poze cu membrii trupei pe apărat, a întrebat vecinii dacă vreuna din persoane locuieşte acolo. O vecină l-a recunoscut pe Flavius, i-a spus unde locuieşte şi şoferul a sunat la uşă, i-a dat aparatul şi a plecat imediat, refuzând orice fel de recompensă.

Advertisements
This entry was posted in ca-n București, nicăieri... and tagged , , , . Bookmark the permalink.

22 Responses to Cauți taxi ca să ajungi rapid într-un loc? Caută in altă parte

 1. Olimpicu says:

  1.Cred ca ar fi trebuit sa incerci sa suni si la protectia consumatorului in cazul taximetristului care a refuzat cursa.
  2. Astept sa-mi trimiti pozele de la Brasov…

 2. Vladi Martinus says:

  1. Am mai scris si intr-un al articol (“consumatorul este rege…”) ca OPC are “program cu publicul” doar in timpul saptamanii, intre orele 9-17, deci sunam degeaba.
  2. Imi cer scuze pentru poze- am uitat complet de ele. O sa ti le trimit arhivate prin transfer, intr-una din zilele astea.

 3. ketherius says:

  E foarte normal sa il reclami daca nu vrea sa porneasca aparatul de taxat. Daca e de firma, a semnat un contract si s-a obligat sa respecte niste reguli, nu?

 4. maroi says:

  Mi-ar place cred ca asta e un caz izolat cu nepornirea aparatului…taximetristul ar fi trebuit reclamat si firma sa ia anumite masuri…

 5. Vladi Martinus says:

  Cred ca tuturor ne-ar place sa credem asta. Din pacate, am mai auzit si de alte cazuri.
  De reclamat, l-am reclamat. Acum… nu stiu daca s-au luat masuri (inclin sa cred ca nu).

 6. FLIXIN says:

  PELICANUL,TAXI 200(NU2000),MODERN,METROPOLA SANT TAXIURI CU LICENTA PE ILFOV.ORICE RECLAMATIE O PUTETI FACE NUMAI LA ORGANELE DIN ILFOV.EI FUNCTIONEAZA ILEGAL IN BUCURESTI,DAR ASTA ESTE O ALTA PROBLEMA (SPAGI LA NIVEL INALT).CAUTATI SA II EVITATI,NU VA BUCURATI LA PRETUL MIC PE CARE IL PRACTICA,SA NU AVETI SURPRIZE…

 7. FLIXIN says:

  APROPPO! MAI CITITI SI PE ALTE BLOGURI DESPRE “SURPRIZE”

 8. maroi says:

  nu prea conteaza licenta(ilfov,bucuresti)important este comportamentul lor…oricum licenta de ilfov este o alternativa la legea taxi care este anticoncurentiala

 9. Vladi Martinus says:

  maroi, la ce te referi cand spui “legea taxi care este anticoncurentiala”?

 10. maroi says:

  ma refer la cateva probleme auzite chiar din gura celor care practica aceasta meserie…4 masini la 1000 de locuitori,firmele au 2/3 din autorizatii,etc
  aceste autorizatii(licente)taxi ar fi trebuit sa fie date la liber cu o taxa anuala pe care sa o ia primaria.am avut o perioada permisul suspendat si m-am deplasat mai mult decat trebuie cu taxiuri.m-am interesat de problemele lor deoarece mai toti se vaitau,bucuresteni si ilfoveni(multi dintre ei bucuresteni originali).am descoperit probleme pe care multa lume nu le stie de aceea eu unul nu ii pot judeca ci mai degraba am incercat sa ii inteleg.
  nu le iau apararea dar nu trebuie sa ii judecam pe toti la fel pentru ca nu sunt toti la fel.si nu sunt nici taximetrist ci un simplu bugetar care are 3-4 prieteni taximetristi.

 11. claudiu says:

  De vina este Domnul Sorin Oprescu ca ia spagi de la pelicanul modern metropola ect astea fiind companii de taxi de ilfov care au invadat bucurestiul cu o concurenta neloiala si chiar fara licente atestate ect.Lume buna nu uitati,licentele de bucuresti,adica placutele lipte pe usile din spate,cele de bucresti sunt de culoare rosii iar cele de ilfov sunt de culaoare galbena..aveti grija unde va urcati,nu va bucurati ca are afisat pe usa un tarif mic ptr ca constanta la aparatul de taxi e de 700 m.

 12. claudiu says:

  Eu sunt de parere ca daca nu se iau masuri si nu se va face tarif unic in bucresti din septembrie asa cum se aude ,ar trebui sa iasa toti taximetristii in strada ,cei de bucuresti.De azi Taxi pelicanul are 1.19 km si occident taxi are 1 leu pe km,voi chiar credeti ca ei merg pe acest tarif???eu cred ca 90% din ei au butoane la aparate,ganditi logic , la 1 leu km la 100 km face 100 lei din care trb sa dea plan minim 60 lei , sa bage combustibil minim 20 lei si sa si manance,hai sa fim seriosi…e vrajeala mare…..la tarifu asta in o luna masina aia nu mai e masina 🙂

 13. Vladi Martinus says:

  @maroi
  Din pacate, aspectele anticoncurentiale mentionate de tine nu sunt singurele si nu se intalnesc doar in Bucuresti. Despre acest aspect a scris un articol mai detaliat unul din asistentii pe care i-am avut la seminarii, in facultate- il gasesti pe http://www.cised.ro (“Consiliul local protejeaza cartelul din industria taximetriei”).
  @claudiu
  Tariful unic nu face decat sa incurajeze cartelul taximetriei, deja existent. Am senzatia ca tu apartii (sau ai vreun prieten/amic care apartine) uneia dintre companiile afectate de acest tarif mai mic. Si daca tot ai calculat cati bani i-ar iesi cuiva care merge cu 1 leu/km, nu uita de tariful de pornire. Din moment ce au autorizatie, eu zic ca nu au niciun “buton la aparate”, pentru ca au fost verificati in prealabil. Iar daca tu simti ca esti furat la bani, ai libertatea de a te adresa Oficiului pentru Protectia Consumatorului.

 14. Claudiu says:

  Da , am trei prieteni care sunt la taxi as si doi la pelicanul care au maimuta la aparat si sunt foarte multumiti,iar chestia cu daca au licente sunt si controloati de butoane nu e adevarat,sunt controlati doar cand fac metrologia… mai intereseazate si tu si dupaia sa vorbesti.eu am mers cu taxi meridian de la obor pana-n dr taberei la favorit la ora 18 ora de varf adik aglomerat si a facut cursa exact 18 lei iar a doua zi aceiasi cursa cu taxi pelicanul ca nu ai zice degeaba pelicanul ,a facut 24 lei , taxi meridian 1.65 pe km iar pelicanul 1.19 .asa ca…….si sa iti zic si dc sunt prietenii aia ai mei multumiti,au zis ca decat sa stea la taxi meridian leone sau alte companii cu tarif de 1.65 km si sa nu munceasca , adik sa stea intr-o statie de taxi o ora ptr un client mai bine ma duc la pelicanul sau as si merg din plin adik numai plin pe plin si imi bag maimuta si dau si eu cu ea doar 15 mii 20 mii la butonel si iei tot la 1.65 km ajung si nici nu simte clientul si nici nu stau si merg si plin pe plin……………….a si poate nu stii ca pelicanul taxi si alte firme de ilfov frecventeaza taximetria in bucuresti ilegal adik fara licente si ca amenda este intre 50 mil si 250 mil si ca nu le face nimeni nimik si fiti foarte atenti cand sunt controale ei sunt anuntati ca sunt controale si pur si simplu da caseta de taxi jos adik o baga in portbagaj si lasa doar antena pe masina si statia si lucreaza bine mersi…….

 15. Claudiu says:

  aaa si apropo sa stii si tu ,garaj nu are decat taxi meridian crsitaxi si cobalcescu daca nu stiai si ei cand se retrag nu se retrag la garaj ci se retrag acasa… acum e mai mare pirateria decat in 2000,macar atunci nu aveau inscriptionat nimik pe masina decat un sah pe usi , acum au si aparate de taxi si colante pe usi si satatii .dar e bine ca nu platesc impozit la stat.cred ca ma apuc si eu de taxi daca nu se mai plateste nimik la stat.:)

 16. gogu says:

  claudiu asta e tare prost dar si ne informat mai bine sa taca

 17. bilt says:

  Nu toti taximetristii sunt asa, si eu mi-am uitat un aparat foto destul de scump in masina, am sunat la dispecerat si m-a contactat la scurt timp soferul (n-aveam nici cea mai mica idee in ce masina ma urcasem inainte). Deci se poate. Dar e bine sa eviti genul asta de situatii.

 18. E bine de stiut ca mai exista oameni in adevaratul sens al cuvantului. Frumos gest.

  Hai sa-ti povestesc si eu o intamplare cu un taximetrist. Lucram la un salon de remodelare din Piata Alba Iulia si, fiind gravida, sefa imi platea taxiul cam in fiecare zi dus intors. Deci,mergeam frecvent. Nu dadeam mai mult de 10 lei, si, daca era de treaba taximetristul, ii lasam si ceva pe langa. Hai sa zicem, mai mult de 15 lei pe cursa nu dadeam niciodata. Intr-o zi ma urc in taxi,like any other day, si ii spun respectivului sa porneasca aparatul, avand nevoie de bon pentru a deconta la servici. Ala zice

  ‘Da, da.’ si porneste.

  Ajung la destinatie si astept bonul. Ala se uita la mine si zice ’20 lei face’ . Si ma uit nedumerita la el. Si ii zic.

  “Bonul?”

  “”n-am dat drumul la aprat”

  “Pardon? Am nevoie de bon sa decontez la servici! V-am zis sa porniti aparatul.”

  “Hai, don’soara, acu ce sa fac? 20 lei face pana aici”

  “Hai nu zau! Merg zilnic pana aici cu taxiul. Mai mult de 10 lei nu am facut niciodata!” Si ii intind 10 lei.

  “Macar da-mi 15! Stii cat s-a facut benzina???” (deja se terminase cu respectuoasa vorbire la pers. a doua plural)

  “Da’ nu ma intereseaza pe mine cat s-a facut benzina” Si ii arunc aia 10 lei si ies din taxi.

  Nush ce a mai zis, mi-am bagat picioarele si am intrat in scara blocului unde lucram. Noroc ca avem bodyguard, ca probabil venea dupa mine.

  Dar am dat si peste oameni cumsecade, cam vorbareti, dar cu suflet bun.

 19. rajarobert says:

  firma bageti star este o firma exclusiv pt zona ferentari , rahova salaj. daca ii scoti din zona ei se intorc innapoi in ferentari pt ca nu cunosc bucurestiul. este o firma a carui patron este rrrom .si isi exploateaza la maxim soferii . nu face carti de munca toti soferii sunt la negru si sunt multi drogati.
  la pelicanul chiar daca sunt de ilfov este foarte mare strictete. si lozinca cu : ”clientul nostru stapanul nostru” la ei este valabila. banuiesc ca indicativul 301 a avut mult de suferit pt ca te-a refuzat. ori amenda ori decolantare . acum fiecare firma de taxi cu uscaturile ei. sa nu credeti ca daca va urcati intr-un taxi si este de bucuresti nu sunt jepcari sau hoti . sunt peste tot asa. sa nu credeti ca fac loby pt pelicanul dar trei sferturi din soferi sunt din bucuresti si doar un sfert din provincie. mananca toata lumea o paine amara. singurii care castiga la ora asta sunt patronii. soferii pleaca cu putin peste 50 de lei acasa dupa o zi de munca 12- 18 ore. asa ca si mai hoti si mai nehoti toata lumea se chinuie. asta v-o spun din prisma mea de sofer de taxi care din inginer am ajuns taximetrist si nu din cauza ca nu am mai gasit de munca sunt taximetrist ci din cauza unui accident de munca care nu ma mai lasa sa stau f mult in picioare. si ca mine sunt multi care se zbat asa ca sa castige un ban sa-si poata intretine familia. va pup si nu mai fiti rai .

 20. Cristian says:

  Salutari,
  Sunt taximetrist intr-un orasel din Marea Britanie. Ce pot sa va spun este ca daca s-ar aplica regulile de aici si in Romania, cred ca jumatate dintre colegii de acasa ar ramane fara atestate. Nici macar sa ascult muzica nu pot fara acceptul clientului, camasa este articol vestimentar obligatoriu, de fumat in masina nu se pune problema ( ai sau nu client ), tarifele sunt stabilite de council si sunt acelesi pentru toti operatorii, masina trebuie sa fie in permanenta curata, esti obligat sa ajuti clientul sa-si care bagajele pana la usa si atunci cand apare cate-un client zapacit care iti cere sa-l duci pana la coltul strazii ii explici frumos ca ii ia mai putin timp sa mearga pe jos decat iti ia tie sa intorci masina dar daca insista sa mearga nu ai nicio sansa sa-l refuzi spunandu-i ca e cursa prea scurta. Exista inspectori ai departamentului “licensing” care vin regulat in control iar in cazul in care acumulezi 9 puncte penalizare pe permisul de conducere sau ai avut mai mult de 3 abateri la ce am enumerat mai sus poti sa spui adio atestatului. A, era sa uit ce e mai important – asigurarea pentru TAXI costa de 2 – 3 ori mai mult decat pentru o masina privata. In alta ordine de idei, toate aceste reguli, daca sunt respectate ajung obisnuinta si incep sa se vada rezultatele. Avantajele fata de taximetria din tara sunt multe. In primul rand, daca ai stabilit cu clientul un pret fix pentru cursa nu esti obligat sa pornesti aparatul iar DACA ti se solicita chitanta, exista “taxi receipt book” chitantiere de mana, de dimensiunea unei jumatati de pachet de carti de joc, tariful minim este de £2.40 primii 600 metri dupa care este £0.10/ 90 m 06:00 – 22:59 de luni pana sambata iar noaptea, duminica si in sarbatorile legale creste cu 50%. Autoritatile locale stabilesc regulile ( nu exista o lege nationala ) asa ca in anumite orase numarul taxiurilor poate sa fie limitat, in altele nu. De fiecare data cand vin acasa, sunt abordat pe aeroport de tot felul de dubiosi care incearca sa ma urce in masina. Practica asta se numeste Ltauting” aici si este “INFRACTIUNE” avand toate sansele sa petreci cel putin o noapte in celula. Inteleg ca veniturile din Romania sunt disproportionate in raport cu cheltuielile zilnice si ca efortul pentru asigurarea nivelului de trai este mare dar nu accept sa fiu furat pe fata, pentru o cursa de la Baneasa la Gara de nord mi s-au cerut 55 RON, nu am acceptat si am comandat un taxi care m-a costat 40 RON incluzand un bacsis consitent pe care am vrut eu sa-l dau si nu m-i s-a luat cu forta.

 21. Larry says:

  Am fost si eu taximetrist odata))).Pana cand nu o sa se lase cu zburat de creieri pe asfalt pentru situatii de genu’ mai sus enumerate,nu exista nici o seansa,credeti-ma. Dispecerele(sau dispecerii) sunt toti fie “unsi” ca sa alunece mai usor fie sunt terorizati de asa zisi “smecheri” din familia taximetristului,incat poti sa faci zeci de reclamatii si plangeri ca nu o sa fie nimeni afectat de situatie sau penalizat.Singura solutie pentru ca clientul sa recapete respectul cuvenit este sa mai traga cate un glont din cand in cand.Problema de altfel generala in Romania,nu numai in cazul taximetriei. Asa ca,dragii mei,puneti mana pe ciomag sau cumparati-va afifie ca sa nu va mai usture atat de tare..))))! Si daca sunt taximetristi suparati pe ceea ce am spus, va astept domnilor “smecheri” aici in Mannheim sa fac din voi o salata de mizerii umane,ca asta sunteti. Heil !

 22. C says:

  Buna ziua,
  In data de 13.12.2013 am luat un taxi cu indicativul 2896 din zona Baicului Lidl catre Strada Mizil. Am specificat soferului ca ne grabim, avand un timp scurt de a ajunge la destinatie. I-am recomandat o scurtatura pentru a castiga timp, a spus ca nu este adevarat, pana la urma a mers pe traseul indicat, dar avand un vocabular si o atitudine gresita. Sotia l-a rugat politicos sa nu stea pe banda aglomerata pentru stanga ci sa aleaga banda din dreapta unde era liber. A izbucnit fara bun simt ca el este la volan si conduce cum doreste, la semaforul verde a trebuit sa-l atentionam ca este verde, desi era prima masina la semafor. S-a enervat, iar in momentul in care a vazut ca imi notez pe telefon indicativul de pe bord m-a luat la intrebari ce vreau sa fac, de ce si cum imi permit, a oprit masina, ne-a spus sa ne dam jos si a inceput sa ne injure, lipsea sa ne ia si la bataie. Asta pe mine, sotia, o fetita de 3 ani si un baietel de 8 luni, in frig, in intersectie unde nu am gasit imediat nici un alt taxi liber. I-am cerut bonul fiscal, a spus ca nu are hartie, i-am platit mai mult decat pe ceas, nu a dat rest, ne-a injurat iar, s-a dat jos din masina cu noi, iar ne-a injurat si a strigat dupa noi. Va rugam luati masurile necesare inclusiv de a-l sanctiona financiar sau de a-l concedia, asemenea comportament nu este acceptabil la un sofer care ar trebui sa te conduca in siguranta. Vom depune sesizare si la Protectia Consumatorului si la Finante in cazul in care nu vom fi contactati si vom sti ca acest sofer este sanctionat proportional cu aceasta fapta. Nu as recomanda nimanui sa calatoreasca cu el si nici pentru dumneavoastra nu este o reclama pozitiva. Astept un raspuns si o reactie prompta, in caz contrar voi lua toate masurile necesare pentru a fi indreptatiti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s