Criza economica si… coalitia

Vorbeam acum ceva vreme despre “fantastica coalitie” (cacofonia este intentionata, deci nu va grabiti sa imi atrageti atentia 😉 ) si despre cum ar putea cele doua doctrine politice (si economice) total opuse sa se impace. Concluzia partiala pe care am tras-o atunci a fost ca nu este vorba de nicio doctrina. Deciziile luate in ultima vreme, la nivel politic, au transformat concluzia partiala intr-una finala. De ce? Sa vedem…

In primul rand, este vorba de modul in care guvernantii au ales sa contracareze criza economica. Pentru ei, rezolvarea vine, nu prin stimualrea economiei, ci prin impovararea sa. Ma refer, in primul rand, la contributiile obligatorii la bugetul de stat. Una din putinele masuri laudabile luate de guvernul Tariceanu a fost aceea de a scadea, treptat aceste contributii (daca imi aduc bine aminte, se vorbea de o scadere cu vreo 2 %, in fiecare an). Ei bine, datorita unei “gauri” la bugetul de pensii, de cateva sute de milioane de euro, s-au gandit ca de unde altundeva sa gaseasca bani, decat de la populatia activa a tarii? Chiar mai mult decat atat, cresterea de 0,5% la pilonul 2 al sistemului de pensii private, prevazuta pe anul acesta, a fost anulata. Din ce citeam intr-un articol din Capital, aceasta masura va avea efecte negative nu doar la nivelul fondurilor de investitii care administreaza pensiile private, ci (cel mai important!) chiar si la nivelul contribuabilului. Dupa calculele celor de la revista Capital, anularea cresterii de 0,5% se traduce prin privarea unui angajat cu salariul mediu brut (1693 de lei) de 100 de lei pe anul 2009. Mai departe, aceasta masura ar duce la pierderea unei sume de 2000 de lei pe intreaga perioada de cotizare, pentru un contribuabil (dupa estimarile Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Romania). Cu alte cuvinte, in loc ca statul sa se imprumute de la contribuabili (prin emisiunea de titluri de stat, care ar fi cumparate de fondurile de investitii), el fura banii de la acesta, obligandu-l sa contribuie, in continuare, la bugetul de stat, cu 0,5% din salariul sau brut. O rog pe Andrada sa ma ajute cu detalii, in ceea ce priveste acest aspect, tinand cont ca lucrarea ei de licenta are ca tema sistemul de pensii private.

Bun… sa vedem acum rezultatul la nivelul patronatului: cui i-ar conveni sa plateasca inca 3,5% pentru un angajat? Va zic eu: nimanui. La nivelul unei companii mai mari, asta poate insemna o crestere a cheltuielilor cu sute de mii sau chiar milioane de lei. Tinand cont ca ne aflam in plina criza economica, companiile nu isi pot permite asemenea cheltuieli si sunt nevoite sa concedieze din angajati. La nivelul unei IMM, nu trebuie sa fii economist ca sa-ti dai seama ca patronul va alege sa intre intr-o zona “underground” a economiei, fiindca doar asa afacerea sa ar putea supravietui.

Privind situatia per ansamblu, nu este greu sa ne dam seama ca “masurile anti-criza” nu fac altceva decat sa agraveze si mai tare o economie afectata de criza: disponibilizarile in masa vor duce la cresterea cheltuielilor sociale (cheltuielile cu somerii, mai exact); angajatorii gasesc tot mai multe cai de a “fenta” legea fiscala (transformarea angajatilor in persoane fizice autorizate, in colaboratori, transformarea salariului in “venituri din drepturi de autor”, nedeclararea salariilor totale castigate de acestia etc.) si, evident, contributiile la bugetul de stat nu doar ca nu vor creste, ci este foarte probabil sa vedem o scadere a acestora.

Pe langa toate acestea, cine credeti ca este fortat sa isi plateasca datoriile la termen, in caz contrar, fiind penalizat? Evident, firmele mici. Si asta nu o spun doar dintr-un articol pe care l-am citit recent, ci am un bun amic (patron de IMM) caruia zilele trecute i-au fost blocate conturile, din cauza ca nu si-a platit contributiile la stat. Cum se face ca CFR, o companie cu datorii istorice la bugetul de stat, nu a fost penalizata? Cred ca stiti raspunsul… Chiar daca in articolul mentionat se argumenta ca firmele mari nu pot fi penalizate, din cauza sindicatelor, in alta parte citeam ca Polonia a hotarat sa scoata la vanzare o parte din companiile ce apartin statului, pentru a obtine fonduri suplimentare la bugetul de stat. De ce nu se privatizeaza CEC, CFR, Tarom sau celelalte sute de companii apartinand statului roman? Eh…

Nu pot sa nu-mi aduc aminte de promisiunile guvernului, de la sfarsitul anului trecut, cum ar fi eliminarea impozitului pe dividende sau scutirea de impozit a profitului reinvestit, pe langa multe altele. Ghiciti ce s-a intamplat cu aceste promisiuni: evident, masurile de incurajare a investitiilor au fost amanate pentru 2010.

In fine, poate diploma mea de licentiat in economie minte, dar unul din lucrurile pe care le-am invatat in scoala este acela ca, daca vrei sa stimulezi investitiile (o adevarata “mana cereasca”, in perioada de criza) sau contributiile la bugetul de stat, ideal ar fi sa acorzi facilitati fiscale, nu sa impovarezi agentii economici cu cresterea taxelor sau impozitelor. Poate ma insel…

Advertisements
This entry was posted in economie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Criza economica si… coalitia

 1. ketherius says:

  Tu chiar crezi ca scopul lui Tariceanu este acela de a ajuta oamenii saraci si micile companii sa traiasca mai bine? Really?

 2. Vladi Martinus says:

  Ketherius, nu mai este Tariceanu. 🙂 Acum este Boc.
  Si, da, credeam ca asta este scopul. Asta, desigur, in cazul in care isi doreste ca partidul pe care il conduce sa prinda mai mult de 4 ani la guvernare.

 3. ketherius says:

  Dupa cum a vazut la guvernarile PSD, 3 ani poate face ce vrea, apoi da niste mariri, da vina pe criza si pe dusmanii politici si abureste oamenii pentru inca un mandat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s