politica, politicieni… cine? unde? care? cum?

Am asteptat si desemnarea premierului ca sa scriu articolul de fata (desi era cam evident cine va fi acesta).

In primul rand, dati-mi voie sa surprind evolutia (cel putin) interesanta a lucrurilor, din anul 2004:

“Theodor Stolojan a fost artizanul unificării liberale, alături de Valeriu Stoica, şi al Alianţei D.A. PNL-PD, alături de Traian Băsescu. Pentru Stolojan, Traian Băsescu a plâns în faţa românilor şi a candidat în locul lui la preşedinţie.
Însănătoşit după alegeri, a intrat în echipa de consilieri prezidenţiali, dar s-a retras în 2006, pentru a se ocupa de PLD. La nici un an, PLD şi PD au fuzionat pentru a deveni Partidul Democrat Liberal. Din postura de prim- vicepreşedinte şi într-un cadru neconvenţional, Stolojan anunţa că vrea să fie prim-ministru.” (realitatea.net).

Ei bine, cred ca observati si voi multimea de “coincidente”. Spuneti-mi ca sunt adept al teoriei conspiratiei, dar ganditi-va putin… omul se retrage, brusc, de pe scena politica; revine dupa 2 ani, intra din nou in politica, intr-o formatiune desprinsa din PNL; aceasta formatiune se alipeste la PD, formand noul PD-L, iar in 2008  omul isi anunta candidatura pentru sefia guvernului. Daca ma intrebati pe mine, as zice ca in 2004 s-au gandit ca nu prea ar merge formula Basescu-premier si Stolojan-presedinte, asa ca au cazut de acord ca Basescu sa devina presedinte, urmand sa faca tot posibilul ca Stolojan sa ajunga premier (stim cu totii cate bete in roate i s-au pus premierului Tariceanu- totusi, asta nu inseamna ca il consider un premier bun). Ar mai fi de luat in calcul, desigur, si un zvon, vehiculat in 2004 (care a ramas la stadiul de zvon, din cate stiu eu), cum ca d-ul Stolojan ar fi fost santajabil cu ceva.

Trec acum la alianta de guvernare ce se prefigureaza, si anume alianta PSD-PDL. Ei bine, va zic doua motive pentru care aceasta alianta mi se pare cel putin dubioasa.

1. Este cea mai mare gluma din istorie, la adresa politicii si a tuturor doctrinelor politice. De ce? Pentru ca vorbim de un partid socialist (deci, de stanga) si unul liberal (deci, de dreapta), partide ale caror doctrine se cam opun. Cel putin la nivelul secolului 21. Aici sunt sigur ca Olimpicu va contribui, cu cea mai mare placere, cu argumente de profunzime, legate de acest aspect (sper sa fii, totusi, cat mai scurt si la obiect, Olimpicu 🙂 ).

“Da, dar totusi, au in comun faptul ca sunt democrate amandoua”, ar fi unii tentati sa gandeasca sau chiar sa zica. Vorbim de o era a democratiei, totusi. Sistemul democratic este deja sine qua non intr-un stat modern (asa cum este si Romania, chiar daca multi cred contrariul), in zilele noastre. Deci argumentul pica din start, cum s-ar zice.

2. Este o palma data electoratului si simpatizantilor PD-L care, in marea lor parte sunt opozanti ai PSD-ului. Nu mai vorbesc de discursurile liderilor PD-L despre baronii PSD si coruptia din cadrul acestui partid. Va fi o palma care ii va ustura destul de tare pe acestia si una la care ei vor raspunde cu aceeasi moneda.

Desigur, in situatia asta exista si un castigator. Desigur, este vorba de PNL. Da, vorbim de un termen destul de lung (4 ani), dar eu zic ca atat timp cat vor mentine o pozitie ferma cu privire la programul de guvernare si planul de “salvare economica” (desi exista statistici negative legate de somaj si de anumite ramuri ale economiei, in ultima vreme (nu sunt de acord cu interventia statului in economie- am mai zis-o si in alt articol). Nu in ultimul rand, au aratat ca nu vor sa fie la guvernare doar de dragul de a fi acolo (nu fac “prostitutie politica”, cum ar zice unii).

In fine, as dori sa adaug ca articolul de fata are rolul de a constata unele lucruri care se petrec la nivelul scenei politice romanesti. Nu am avut intentia de a promova un anumit partid si daca am dat impresia ca as simpatiza cu vreun partid, imi cer scuze pentru aceasta impresie falsa.

Advertisements
This entry was posted in politică and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to politica, politicieni… cine? unde? care? cum?

 1. ketherius says:

  PD-L aliat cu PSD? Asta ar fi o mare tampenie din partea lor. Tinand cont ca electoratul lor este electoratul care nu vrut PSD, o asemenea alianta ar insemna ca isi taie craca de sub picioare si se cam autoexclud la urmatoarele alegeri.

 2. Vladi Martinus says:

  Tampenie sau nu, ketherius, asta este alianta care se prefigureaza. Da, se exclud de la urmatoarele alegeri si tocmai prin asta va castiga PNL-ul.

 3. ketherius says:

  Este acelasi gen de greseala facut de McCain, care si-a ales ca vicepresedinte o toanta cu o fiica adolescent insarcinata. A pierdut voturile multor crestini albi de dreapta incercand sa obtina voturile feministelor.

  Daca PD-L renunta la alegatorii lor pentru 4 ani la putere, inseamna ca sunt pusi pe japca…

 4. Olimpicu says:

  Cea mai mare iluzie mediatica a ultimilor ani este asocierea fostului partid democrat cu doctrina politica de dreapta, proces la care au contribuit in mod rusinos si nejustificat fosti membri marcanti ai PNL, care prin sciziunea, urmata de adeziune, au reusit sa adauge in coada PD-ului un nemeritat “L”. Tin sa mentionez ca din momentul infiintarii, PD a fost un partid cu identitate asumat socialista, facand parte din internationala socialista cu mult inaintea PSD-ului, si chiar blocand accesul acestuia din urma ptr o buna perioada in sus mentionatul for international. Miscarea catre dreapta a fost brusca, dicatata de ratiuni strategige, opozitia fata inainte de 2004 si apropierea de PNL, partid cu o traditie si rol istoric de peste un secol, caruia acum incearca sa i se substituie.
  Am vorbit de identitatea partidului; acum cateva cuvinte despre membrii acestuia. Nu o sa vb la nivel abstract si general, multumindu-ma sa dau un exemplu concret, si, cred eu relevant. Este vorba de domnul Petru Calianu, candidat PD ptr un loc in camera deputatilor in colegiul electoral nr 3 din municipiul cluj-napoca. Candidat bineinteles votat orbeste de electoratul clujean, fetisizat pana la isteria de stralucirea candida a portocaliului.
  Nu e nevoie de un efort analitic prea mare. Prin simpla consultare a unui scurt cv disponibil pe http://www.thinkopolis.eu/candidat/1218482984-Petru-Calian, aflam date relevante despre cariera politica a respectivului. Si anume:
  2001 – feb.2006 – preşedinte PRM Cluj;
  iun.2006 – oct.2007 – preşedinte PC Cluj, numarandu-se printre cei 322 de parlamentari care au votat suspendarea presendindelui Traian Basescu
  Daca nu v-am convins intrati pe site-ul respectivului si numai uitati-va se fata are (http://www.petrucalian.ro/). Nu mi-am putut abtine un suras cand mi-am aplecat ochii asupra rubricii COMPETENTE SI APTITUDINI ARTISTICE, unde este mentionata, citez, “poezia (aforismele), este cunoscut ptr talentul sau de a compune”.
  Lasand gluma la o parte. lamuriti-ma va rog, de ce nu -i-ar conveni dommnului Calianu, acest PDL-ist convins, colaborarea cu PSD. Lui precum si multor alti PDL-isti de cariera?!

 5. Vladi Martinus says:

  Da, Olimpicu. Iti dau dreptate in legatura cu identitatea partidului PD(-L). Stiam ca s-au afiliat la internationala socialista inaintea PSD-ului, stiam ca erau in partid de stanga, pana sa adauge L-ul. Dar iata ca si eu am uitat, cuprins fiind de iluzia mediatica de care vorbeai.
  Si, totusi, revenind la prezent, ei se declara in momentul de fata ca un partid liberal, deci un partid de dreapta. Oare dorinta de a ajunge la guvernare (dorinta de “japca”, dupa cum spune si Ketherius) este atat de mare, incat sa nu le mai pese de electoratul lor? Sa aiba o gandire atat de minimalista, incat sa nu isi dea seama ca urmatoarele alegeri sunt deja pierdute, daca se aliaza cu PSD…? Daca sunt asa multi membri de partid, ca cel descris de tine, probabil ca da.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s