Administratia publica si slujbele de vis…

V-ati gandit vreodata la un loc de munca in care poti face bani multi? Cu siguranta! 🙂 Din pacate, probabil ca foarte putini dintre voi au reusit sa gaseasca acest loc de munca in mediul privat. Ei bine, pentru cei care nu au reusit, nu este totul pierdut 🙂 un loc de munca la Fondul Proprietatea, in cadrul Ministerului Transporturilor sau- de ce nu?- in cadrul Primariei Bucuresti.

O sa incep cu ultimele doua. Este vorba de inchiderea (anuntata initial a fi temporara) a aeroportului Baneasa (Aurel Vlaicu). Citeam intr-un articol din Wall Street (varianta romaneasca) despre declaratia premierului conform careia autoritatile nu intentioneaza sa inchida aeroportul, dar totusi un aeroport de asemenea dimensiuni nu poate exista in mijlocul orasului (un fel de “sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic”). Nu ma consider un expert in ale urbanismului sau in ceea ce priveste traficul aerian pe aeroporturile noastre, dar parca “ceva e putred in Danemarca”.

Cum asa? In primul rand, din cate am inteles, aeroportul Otopeni are deja ceva probleme cu fluxul de calatori. Flux care va creste foarte mult in urmatorii ani. Deci, daca isi muta si companiile low- cost zborurile pe aereportul Otopeni va fi practic imposibil sa incapa toate zborurile pe acest aeroport. In al doilea rand, printre declaratiile premierului sau cele ale ministrului transporturilor se numara si aceea conform careia se are in vedere ca din 2009-2010 pe aeroportul Baneasa sa circule doar curse business. Motivul? Zgomotul deranjant pentru imobilele existente si cele viitoare din zona Baneasa. Ce companie ar avea prioritate daca aeroportul Otopeni ar deveni neincapator? Cine ar avea de castigat daca pe aeroportul Baneasa ar ateriza/pleca doar curse business? Daca raspunsul incepe cu Ta- si se termina cu -rom, felicitari! este raspunsul corect. 🙂

De ce ar fi o slujba in cadrul ministerului transporturilor de vis? Tind sa cred ca Tarom nu ar lasa “nerasplatite” eforturile celor de la minister pentru a ii scapa de concurenta companiilor low- cost. Cat despre slujba in cadrul primariei… Din cate stiu eu aeroportul a fost inaugurat prin anii ’20 ai secolului trecut, moment in care, desigur, se afla la foarte mare distanta de centrul orasului. Cum au ajuns sa fie “deranjati” vecinii aeroportului si cum a ajuns aeroportul sa fie “in centrul orasului”? Simplu: prin aprobarea de tot felul de proiecte imobiliare in preajma aeroportului.

In mod normal, fiind mai aproape de aeroport, terenul ar trebui sa aiba un pret mai scazut, iar cei care au avut in plan proiectele imobiliare stiau la ce riscuri se expun (atat ei, cat si viitorii rezidenti) prin constructia de imobile in zona respectiva. Totusi, daca luam in considerare reactia premierului, am fi tentati sa credem ca aeroportul si imobilele nu stau bine unul/ unele langa celalalt(e). Pe mine ma duce cu gandul la faptul ca in zona respectiva nu aveau ce cauta imobilele (aeroportul se afla acolo cu mult timp inainte sa fie dezvoltate proiectele imobiliare) si, deci, Primaria Bucuresti a autorizat respectivele proiecte imobiliare intr-un mod ciudat (ca sa folosesc un termen mai bland). Desigur, cineva a primit niste bani frumosi ca sa autorizeze proiectele respective 😉

Daca pentru a castiga sume considerabile in domeniile/ sectoarele mentionate mai sus este nevoie sa ai o pozitie de top, nu asa stau lucrurile si in cazul mult-mediatizatului, mult- criticatului, mult-etc. Fond Proprietatea si salariatii sai. Intr-un articol din revista Capital, publicat pe 17 septembrie, citeam despre salariile de-a dreptul “mizere” ale celor 19 angajati: pe intreg anul 2007, acestea s-au ridicat la exact 606.990 euro (salarii brute). Un calcul simplu mi-a dezvaluit ca, in medie, un angajat al Fondului Proprietatea a castigat lunar aproximativ 2262 euro. Asta ar insemna pe undeva pe la 1.400-1.500 euro salariul net. Totusi, datele preluate de Capital arata ca cel mai prost platit (daca putem spune asa) post din cadrul institutiei este de 1.437 euro pe luna (brut), salariul obtinut de un angajat “operativ”. Ironia face ca, spre deosebire de mediul privat, in cadrul institutiei mentionate exista mai multi “sefi” decat “subalterni”- raportul este de 12 la 7 (!). Iar dintre cei 12 manageri/ asistent manageri, 7 au functii de conducere sau administrative si au castigat, fiecare, cate 3.800 de euro, sub forma de salarii brute.

Vi se pare prea putin 1500 de euro pe luna…? nici o problema! Cu un an vechime sau prin promovarea pe un post de conducere, salariul creste substantial. Ah, era sa uit: la toate aceste venituri salariale se adauga si calatoriile in interes de serviciu (care au totalizat 40.000 de euro pe anul 2007). Dupa cum spune si autoarea articolui din Capital, chiar si o secretara poate face o vizita in Asia, in interes de serviciu 🙂 aceste “calatorii in interes de serviciu” au o frecventa saptamanala sau chiar zilnica, in unele cazuri.

Din nou, eterna intrebare retorica: din banii cui sunt platiti angajatii Fondului Proprietatea? din nou, ati ghicit raspunsul 🙂

In sfarsit, nu uitati: daca vreti o slujba de vis, incercati Fondul Proprietatea, Primaria Bucuresti sau Minsterul Transporturilor. Aveti grija, totusi: in cazul ultimelor doua trebuie sa detineti o functie importanta pentru a castiga foarte bine. De fapt, daca stau sa ma gandesc bine, cam orice post in administratia publica este unul de vis: nu faci mai nimic toata ziua, salariile sunt foarte bune; mai primesti tot felul de prime de la stat sau ajungi sa calatoresti prin tari straine, pe banii contribuabililor, “in interes de serviciu” 🙂 Cat despre criteriile angajarii intr-un asemenea post, exista mari sanse sa nu le indepliniti. Cel putin daca nu aveti vreo ruda cu functie importanta in administratia publica sau nu dispuneti de sume considerabile de bani pentru “cadouri”.

P.S. intre timp mi-a parvenit si o poza foarte haioasa, de la bunul meu prieten, Flavius. Enjoy! 🙂

Advertisements
This entry was posted in economie, politică and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Administratia publica si slujbele de vis…

 1. ketherius says:

  In Romania am lucrat la o firma importanta, care avea contracte cu diverse ministere. Filiala noastra avea nevoie de un om si am contactat personal si neoficial un angajat al unui minister (din departamentul IT). Omul mi-a spus ca salariul lui e mai putin de jumatate decat al meu, dar nu il intereseaza sa treaca in luntrea noastra. De ce? Pentru ca, desi salariul lui era mai putin de jumatate din al meu, stimulentele (chiar asa se numesc) faceau ca in fiecare luna salariul lui net sa fie de 1.6 ori mai mare decat al meu. Sa tot lucrezi pentru guvern, nu?

 2. Vladi Martinus says:

  categoric, ketherius! 🙂 sa tot lucrezi pentru guvern… 🙂 Mai ales cand, pe langa stimulente, ai si un salariu de aprximativ 3 ori mai mare decat cel mediu, la nivel national

 3. Olimpicu says:

  Despre nivelul salariilor…asa o fi cum spui. Sintetizezi corect o anumita stare de fapt. Un singur lucru nu pot intelege: Care e problema? sau Ce te deranjeaza? si De ce te deranjeaza?
  Mie unul mi se pare perfect normal sa ai o remuneratie frumusica daca lucrezi ptr guvern, ca doar e vorba de GUVERN, nu de Coca Cola, McDonald sau alte firmuletze.

 4. ketherius says:

  @Olimpicu: Problema e atitudinea superioara cu care te intampina functionarii guvernului. Faptul ca trateaza instituia ca pe afacerea personala, iar tu, clientul, trebuie sa te caciulesti.

 5. Vladi Martinus says:

  Olimpicu, iti inteleg “febletea” pentru sectorul public/ domeniul functionarilor, dat fiind faptul ca te asteapta o cariera in domeniul public. Totusi, ma deranjeaza faptul ca, doar de dragul de a polemiza, pui niste intrebari ale caror raspunsuri le cunosti foarte bine. Una este sa ai o “remuneratie frumusica” si alta e sa traiesti pe picior mare din banii contribuabililor. Dar, probabil ca fiind socialist, ti se pare normal ca in domeniul public sa fii platit bine, indiferent de productivitatea pe care o detii.
  p.s. Fii linistit, ca la McDonald’s sau Coca Cola poti castiga mult mai multi bani. Doar ca, spre deosebire de sectorul public, acolo trebuie sa dovedesti, prin aptitudini, inteligenta, ambitie si efort ca meriti o “remuneratie frumusica”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s