din ciclul “[cati dintre voi] stiati ca…”

Multi dintre noi stiu ce este aceea nomenclatura si despre avantajele celor care faceau parte din aceasta “clasa”, in vremurile comuniste. De la presupusa trecere de la un sistem comunist la cel democratic au trecut deja mai mult de 18 ani…

Am fost stupefiat sa aflu ca, de fapt, chiar si dupa 18 ani, inca mai putem vorbi despre nomenclatura. Am citit intr-un articol publicat in revista Capital, ca inca mai exista acest tip de avantaje pentru anumite grupuri (oligarhii, dupa cum i-ar numi unii 🙂 ). Astfel, cati dintre voi stiati ca demnitarii, ministerul apararii, ministerul de interne (nu-si merita majusculele), judecatori sau alti functionari beneficiaza de vacante de vis, in locatii precum Eforie Sud, Neptun, Mamaia, Amara, Sinaia, Cap Aurora si altele, la hoteluri de lux, unde beneficiaza chiar si de terenuri de tenis, plaje, debarcadere, parcuri, etc. ? Si toate acestea, la preturi chiar mai mici decat la o vila destinata activitatii de turism. Unii zic ca preturile practicate sunt la nivelul la care se acopera exact cheltuielile. Alti patroni/sefi ai acestor locatii recunosc ca sunt si subventionate de la stat. Tousi, imi vine greu sa cred ca, printr-un un pranz complet in restaurantul hotelului care costa intre 7 si 10 lei si o bere, un suc sau o cafea cu pretul cuprins intre 70 de bani si 1,50 lei (dupa cum precizeaza autorul articolului) acopera exact cheltuielile pe care locatia respectiva le face pentru achizitia acestora.

Mai are rost sa pun (pentru a cata oara) intrebare retorica: oare din banii cui ajung aceste persoane (dupa calculele autorului articolului, exista 3000 de asemenea locuri de cazare, deci vreo 3000 de persoane, in fiecare an. Totusi, cazarile se fac conform regulii “primul venit, primul servit”) sa petreaca vacante de vis la preturi de nimic…? Stiti cu totii raspunsul.

Ceea ce m-a dus cu gandul la nomenclatura din perioada comunista este faptul ca nu toti bugetarii benficiaza de aceste avantaje: culmea, cei mai prost platiti bugetari- cei din domeniul sanatatii sau al educatiei – nu beneficiaza de aceste vacante de lux low- cost!

Celor care se grabesc sa spuna ca aceasta este o noua dovada ca sistemul capitalist creeaza inegalitati le-as sugera sa nu se grabeasca: aceasta este o ramasita a sistemului comunist in care am trait inainte de ’90. Doar pe vremea aceea se mai intalnea acest fenomen. Nu cunosc vreun stat care isi ghideaza economia dupa principii capitaliste, ai carui demnitari, judecatori, membrii ai armatei, serviciilor secrete, functionari publici, etc. sa beneficieze de astfel de avantaje.

p.s. va recomand cu toata caldura sa cititi intregul articol publicat in revista Capital!

Advertisements
This entry was posted in politică and tagged , . Bookmark the permalink.

7 Responses to din ciclul “[cati dintre voi] stiati ca…”

 1. ketherius says:

  Nu are nici o legatura cu nomenclatura, este pur si simplu pentru ca statul este proprietarul acelor statiuni. De ce nu vin gratis si la hotelele apartinand marilor afaceristi? Iar sursa banilor este evidenta: taxele voastre.

 2. vladimir martinus says:

  pai asta e nomenclatura, ketherius- e vorba de o categorie privilegiata, formata majoritar din oameni din conducere. Si ei sunt privilegiati in cazul de fata Nu este pur si simplu pentru ca statul este proprietarul acelor statiuni- DOAR EI beneficiaza de aceste vacante de vis, nu toata populatia, asa cum ar fi normal, daca tot apartin statului statiunile respective. Numai ca, din ce am citit in articolul respectiv, ar reiesi mai degraba ca ele intra in subordinea unor anumite ministere, deci nu m-as grabi sa afirm ca apartin statului.
  Desigur, am inteles si punctul tau de vedere, si sunt perfect de acord- statul NU ar trebui sa aiba nicio legatura cu locatiile de cazare situate in statiunile mentionate. Dar despre implicarea statului in economie, intr-un articol viitor 🙂

 3. ketherius says:

  De fapt, fenomenul este generalizat la nivel mondial. Oriunde in lume, celor care iau decizii li se ofera gratuitati in speranta de a fi rasplatite cu favoruri – vezi sistemul de lobby din SUA. In Romania, insusi statul este cel care acorda favorurile, asa ca cei care profita de ele si le cam acorda singuri. Adica se mituiesc pe ei insisi. Sau fura? Granita e cam tulbura pentru mine…

 4. andrei says:

  Ai un blog foarte bun.
  Felicitari!

 5. vladimir martinus says:

  Multumesc, Andrei! te astept si cu cateva opinii legate de articolele care ti-au starnit interesul 🙂

 6. Angelica Günthner says:

  Vladi stiu ca te roade, da ai perfecta dreptate si eu ma intreb asta de ce si cum, dar noi suntem preas mici si nu putem ca sa facem dreptate si politica ac. este f. mare si grea si este ca ac. drum infinit care nu se sfirseste niciodata. Iti admir ideeile si iti sunt intrutotul deacord cu tine dar tu nu poti sa schimbi ac. lume c are este murdara in caracter si cu cit inaintam se murdareste tot m-ai mult.Incearca sa ajungi la concluzia ca am dreptate.

 7. Vladi Martinus says:

  D-na Agela, nu ma roade deloc- doar imi expun niste idei, ca sa vad ce cred altii. Suntem prea mici… inclin sa cred ca nu. Pana la urma parerea cetatenilor ar trebui sa conteze.
  Nu pot sa va dau dreptate pentru ca nu consider lumea in care traim ca fiind una murdara si in ce priveste incercarea de a schimba ceva, daca merg pe principiul ca nu pot schimba nimic, am zero sanse sa schimb ceva. in schimb, daca incerc sa schimb ceva, si reusesc sa trezesc si interesul altora, as putea spune ca sansele cresc simtitor.
  Numai bine!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s