muncitorii romani din afara

Citeam zilele trecute despre o propunere din partea guvernelor spaniol si italian de a “ajuta” romanii care muncesc in Spania sau Italia si ar dori sa se intoarca in Romania. Propunerea acestora era de a deshide firme italiene si spaniole pe teritoriul nostru, pentru ca muncitorii romani sa nu mai fie nevoie sa stea departe de familiile lor (sic).

Trebuie sa recunosc ca, tinand cont ca nu pot impiedica migratia romanilor (care, in viziunea lor, este egal cu notiunea de rromi) spre tarile lor (ar contraveni uneia din principalele libertati din Uniunea Europeana), au gasit o solutie neasteptat de buna- “daca nu putem sa-i oprim sa vina la noi, trimitem firmele noastre la ei”. Solutia e una interesanta, dar ma intreb cat de bine va functiona… Din moment ce nu s-a precizat inca nici un detaliu al acestei propuneri, adica nu s-a zis nimic de salarizare (stim foarte bine ca multi romani pleaca pentru bani) sau de firmele care vor veni in Romania, nu m-as putea pronunta in privinta asta.

Cel mai distractiv este ca, in toata aceasta chestiune, se vorbeste despre intoarcerea “voluntara” a romanilor- sunt foarte curios cat de voluntara va fi aceasta. Alta chestiune care mi-a atras atentia este ca “oficialii italieni au recomandat autoritatilor romane sa investeasca mai multe resurse financiare pentru incluziunea romanilor, in special al celor de etnie roma” (wall street). Cu alte cuvinte, faceti cumva, dom’le sa nu mai avem scandaluri in Italia din cauza rromilor. Eu unul, ma indoiesc sincer ca toti din rromii merg in Spania sau Italia ca sa lucreze (va rog, nu o luati ca pe o discriminare), dar poate stiu ei mai bine.

Ah, si sa nu uit- la un moment dat se vorbeste de “abundenta” muncitorilor romani in Italia si de “lipsa fortei de munca” din Romania si ca, prin aducerea muncitorilor romani acasa, se va rezolva situatia. Ce aberatie! Da, intr-adevar italienii nu vor mai avea muncitori romani in Italia, dar nu-i nimic, ca vor veni albanezii si altii, care, ca si romanii, muncesc pe bani mult mai putini decat italienii, si pe o piata libera a muncii (cum se vrea a fi in Uniunea Europeana), firmele angajeaza muncitori care sa-i coste mai putin, nu muncitori de care vrea guvernul. Iar din perspectiva Romaniei, problema va persista, din moment ce s-a propus ca acestia sa lucreze pentru companii ce urmeaza sa vina in Romania, ceea ce inseamna ca penuria de forta de munca va fi aceeasi, nu?

Imi place cum se trateaza unele probleme din Uniunea Europeana, intr-un mod cat se poate de “diplomat”. Din pacate, raman la ideea ca solutia data in cazul acesta nu va functiona. Ramane de vazut…

Advertisements
This entry was posted in economie and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to muncitorii romani din afara

  1. vladimir martinus says:

    adaug la ce am scris mai sus un articol mai mult decat impresionant de pe hotnews- vi-l recomand cu toata caldura
    http://www.hotnews.ro/Actualitate/Diaspora/articol_2080361/Ziaristul_italian_care_s_a_dat_drept_roman__Italia_o_ia_in_directia_xenofobiei.htm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s